понедельник, 8 сентября 2014 г.

Африканська чума: не допустити розповсюдження

Випадок захворювання свиней на африканську чуму (АЧС) у с. Охрамієвичі Корюківського району – це тривожний сигнал для всіх причетних служб та мешканців прилеглих районів. Ми попросили начальника управління ветмедицини у Щорському районі В.П. БІЛАШКА розповісти про це небезпечне захворювання.

- 17 серпня житель Охрамієвич пішов до лісу, де побачив два трупи диких кабанів, штовхнув одного з них ногою, а після повернення із лісу не змінив взуття і в ньому почав поратися біля худоби. У його власному господарстві захворіли свині, зусилля ветспеціалістів не дали результатів, 26 серпня здохла одна свиня, а 29 й друга. Уже 30 серпня почалися ретельні дослідження, які засвідчили: причина падежу – африканська чума свиней. Зараз у селі вилучають свиней із особистих господарств, забивають їх і палять. Основне завдання - якомога швидше локалізувати територію. Оголошено карантин, який триває 40 днів із дня виявлення останнього випадку захворювання. Слід пам’ятати, що африканська чума свиней – найнебезпечніша хвороба свиней, від якої не існує ліків і вакцин. Зараження нею свиней означає знищення всього поголів’я в епіцентрі інфекції, що, відповідно, призводить до непомірних збитків як для сільгосппідприємств, так і власних господарств, словом - загалом для економіки району.
- Чи несе це захворювання загрозу для здоров’я і життя людей?
- Вірус африканської чуми є безпечним для людини, але саме людина бере участь у розповсюдженні захворювання через перевезення продуктів харчування з неблагополучного регіону, а також годівлю свиней зараженими продуктами. Найбільший ризик занесення в Україну даного вірусу, в основному, можливий через міграцію диких кабанів, які є носіями цього захворювання.
- Володимире Петровичу, які клінічні ознаки проявляються у свиней, хворих на АЧС?
- Ця хвороба характеризується гарячкою, значними крововиливами, враженнями внутрішніх органів, надзвичайно високою смертністю, яка може вражати свиней усіх вікових груп незалежно від статевої приналежності тварин. Її основні ознаки: раптова загибель тварини з незначними клінічними проявами; висока температура (40,5-42 гр.); синюшність шкіри в ділянці підщелепного простору, черева, підгрудка, мошонки, на вухах, на п’ятачку, кінцівках; зниження апетиту, в’ялість, можливі аборти, блювання, діарея (іноді з кров’ю) та виділення з очей. Хворіють 40-65 %,гинуть протягом 6-13 днів, загибель досить часто досягає 85-100%. До речі, інкубаційний період триває 3-15 днів.
- Як відбувається зараження свиней і які види тварин можуть заразитися?
- Прямим шляхом (через контакт від свині до свині). Непрямим: через згодовування харчових відходів, у яких є залишки продукції, отриманої від забитої хворої тварини або інфікованої свинини; факторів механічної передачі ( приміщення, транспорт, одяг, птахи, комахи тощо). Заразитися на АЧС можуть домашні свині усіх порід та європейські дикі кабани.
- Чи є вакцина та лікування свиней?
На сьогодні ефективної вакцини у світі не існує, як не існує і методів лікування. Лікування заборонене. Хворих свиней убивають безкровним методом і спалюють.
- Що робити, якщо є підозра на наявність АЧС?
- Необхідно терміново повідомити лікаря державної ветеринарної служби. Повідомлення про кожну підозру є обов’язковим, тому телефонуйте до районної ветлікарні чи до місцевого ветспеціаліста. Ветеринарна служба відбере зразки (кров з ЕДТА, зразки селезінки та лімфатичних вузлів) та направить їх для дослідження в лабораторію. Якщо не буде повідомлено про підозру, АЧС може швидко розповсюдитись на сусідні ферми у вашому населеному пункті та регіоні, викликаючи значну загибель свиней та приносячи при цьому значний, руйнівний соціально-економічний збиток.
- Дякую за розмову. Сподіваюся, що наші земляки розуміють відповідальність моменту й не зашкодять собі та іншим.
Інтерв’ю взяла
Валентина ВОЛОКУШИНА

Комментариев нет:

Отправить комментарий