понедельник, 29 сентября 2014 г.

Священними партизанськими місцями

Нинішня осінь не забарилася, і чи не тому усім учасникам відзначення 71-0ї річниці з Дня визволення Щорсівщини від німецько-фашистських загарбників довелося кутатися в плащі і тримати в руках парасольки. Однак, теплоти додавало сподіване велике спілкування, сонячні привіти гостей, священні партизанські місця.





Дійство почалося з центральної площі Щорса, покладання квітів до пам’ятника загиблим воїнам. Потім його учасники побували в героїчному Єліному і Лісограді.
Там були урочисті мітинги, на яких виступили почесні гості – представники районної влади, ветеранських організацій області, громадськості.
З Вишеньок Коропського району на захід завітала донька загиблого партизана Сидора Громенка, вчителька-пенсіонерка Антоніна Сидорівна Тимошенко. Приїхала разом з донькою Наталею (на знімку). Жінки не стримували сліз і щиро дякували організаторам за світлу пам’ять про героїв, за збережені історичні експонати. Окремо називали активних хранителів задокументованих єлінських трагічних подій – красиве подружжя Валентини й Володимира Спасіків. Невтомні і завзяті, вони дбайливо бережуть надбані десятиріччями документи, організовують різноманітні заходи, шукають нові форми і методи привернення уваги і до музею, і до землянок.
- Нині ми переживаємо хвилюючу мить. Сама ідея проведення сьогоднішнього заходу – це велика подяка нашим борцям з окупантами за те, що зробили все для того, аби ми сьогодні з вами тут могли стояти, жити, працювати, - проникливо сказав у короткому виступі голова райдержадміністрації Павло Мірошниченко.
Його слова немов підхопили інші промовці, ветерани. Кожен їхній виступ був пронизаний щирими подяками захисникам – і живим, і полеглим у боях.
А присутній на заході директор Чернігівського історичного музею ім.В.Тарновського Сергій Лаєвський висловив упевненість, що єлінський острівець історії й надалі розвиватиметься задля сьогоднішніх і прийдешніх поколінь, адже молодь повинна знати минуле рідного краю, виховуватися на його кращих традиціях та героїці.
Заходи з нагоди 71-ї річниці з Дня визволення Сновського краю продовжилися відкриттям Пам’ятного знаку на місці колишнього аеродрому месників, чудовим концертом, роботою прекрасних виставок, частуванням смачним партизанським кулішем.
Олена КОМПАНЕЦЬ, фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий