вторник, 16 сентября 2014 г.

Підстав для паніки немає

Випадок із виявленням африканської чуми свиней в Охрамієвичах Корюківського району викликав паніку також серед населення Щорського, Городнянського, Менського, Семенівського, Коропського та Новгород-Сіверського районів. Селяни у власних підсобних господарствах почали масово забивати свиней. Ми попросили начальника управління ветмедицини у Щорському районі В.П. БІЛАШКА прокоментувати ситуацію.


- Перелічені вище райони увійшли до зони нагляду, оскільки найближче розташовані до Охрамієвич (наші Тихоновичі знаходяться на віддалі 8 кілометрів). До неї забороняється ввезення і вивезення з неї свиней. У зоні ризику було відстріляно для дослідження близько 60 диких свиней. Але в жодному випадку захворювання на африканську чуму свиней не було виявлено. Робили це з єдиною метою: дізнатися, звідки пішло розповсюдження АЧС.
- Володимире Петровичу, містом пішли чутки, що на Коржівському ринку ветслужба заборонила торгувати салом і свинячим м’ясом, а також живими свинями. Тож кажуть, що ціни різко підстрибнули вгору.
- Торгівля свининою не заборонена, так само, як і живими свинями. Головне для реалізаторів – наявність відповідних документів. Ті, хто цим займається, добре знають їх перелік і наші вимоги – вони незмінні. Щодо цін, то можу лиш констатувати, що їх диктує попит. Підігрівають ситуацію іще й різноманітні чутки, що поширюються серед населення. Якщо все буде спокійно, то менше, ніж через місяць, спливе термін карантину, й люди заспокояться. Зараз же кожен самостійно вирішує, що краще: потримати свиню чи заколоти її. Це якщо мова йде про дорослу. А якщо це невелике порося, то, певно, варто продовжувати відгодовувати його.
- У зв’язку з карантином та загрозою небезпечної хвороби хотілося б почути Ваші поради тим, хто тримає свиней і хоче їх вберегти від лиха.
- Певно, нічого нового я не пораджу, бо у всі часи були актуальними ветеринарно-санітарні вимоги, яких слід ретельно дотримуватися. У приміщення, де утримуються свині, потрібно заходити в спеціально виділеному для догляду взутті та одязі. Не варто туди допускати сторонніх осіб. Якщо згодовуєте худобі харчові відходи, то обов’язково перед цим ретельно їх кип’ятіть. Мисливцям, які полюють на диких свиней, настійливо радимо відмовитися від цього. Доцільно згадати про дезкилимки, просякнуті дезінфікуючим розчином. І ще одна дуже важлива деталь: обов’зково зробіть своїм свиням щеплення від класичної чуми. Це підвищить імунітет тварин. Загалом же ситуація в районі цілком контрольована.
- Дякую за розмову.
Інтерв’ю взяла
Валентина ВОЛОКУШИНА

Комментариев нет:

Отправить комментарий