пятница, 26 сентября 2014 г.

Чи готові до зими?

Це питання стало провідним на порядку денному розширеного засідання колегії райдержадміністрації. Воно й справді: робота усіх галузей життєзабезпечення Щорсівщини в осінньо-зимовий період зараз перебуває на першочерговому контролі органів виконавчої влади.

Ґрунтовну доповідь перед присутніми виголосив начальник відділу житлово-комунального господарства райдержадміністрації О.О.Коротиш. Першочерговим моментом у заходах з підвищення енергоефективності він назвав процес скорочення споживання природного газу на 13%. В цьому контексті спочатку багатообіцяюче виглядав проект приватної фірми «Чернігівтопенерго», започаткований ще минулого року. Вона взялася встановити при чотирьох навчальних закладах (у Щорсі, Нових Боровичах, Петрівці, Тур’ї) нові блочно-модульні котельні, які в якості палива використовуватимуть пелети. Але з’ясувалося, що досі не вирішено ряд організаційно-юридичних питань, зокрема – електропостачання цих об’єктів. І найголовніше – так і не оголошено вартість «фірмової» послуги теплопостачання. Початок же опалювального сезону – не за горами… Разом з тим у Рогізках триває реалізація проекту розвитку ООН, де мають встановити в школі нові котли. Після успішних переговорів у Чернігові керівництва райдержадміністрації вдалося залучити фінансування з держбюджету. Тож якщо не виникне проблем з проведенням розрахунків через казначейство – справа рухатиметься вперед.
Бюджетні установи району забезпечені твердим паливом доволі непогано. У закладах культури є 38 тонн брикету (план 40 тонн) і 341 складометр дров (потреба – 340), медицина – теж практично стовідсотково готова до опалювального сезону.
Об’єкти водопровідно-каналізаційного господарства готові до роботи в умовах холодної пори року на 95%. Житловий фонд (багатоквартирні будинки) у Щорсі теж готуються до зими, відремонтовано зусиллями житлово-експлуатаційної дільниці 9 дахів. Об’єкти і мережі «Облтеплокомуненерго» підготовлені на 95%. На 1 вересня борг за спожите тепло перед підприємством – 1 млн. 23 тис. грн. Ще з 1 серпня оголошено про перехід на одноставковий тариф, тож платня за опалення дуже збільшиться.
Стосовно доріг, то місцева філія «Облавтодору» вже заготовила 500 тонн соляно-піщаної суміші, снігозбиральна техніка готова на 80%.
Вельми серйозна тема – проплати за енергоносії та житлово-комунальні послуги. Бюджетні установи (по загальному фонду) станом на початок цього року були винні 1 млн. 774 тис. грн. Але вжитими заходами вдалося не лише запобігти критичному нарощуванню боргів, а й майже погасити стару заборгованість. Тож на 1 вересня 2014 року борг склав 970,8 тис. грн. Загальний рівень розрахунків за енергоносії сягнув 71,3%. Прикро, але ціна газу піднялася на 92%. Серед іншого О.О.Коротиш розповів і про проблеми постачання населенню скрапленого газу в балонах – для побутових потреб. На автозаправках це пальне продають без проблем, а ось комерсанти-газівники… При потребі району 800 балонів на місяць фірма «Харківрегіонгаз» за 4 місяці поставила «аж» 67 штук. (Подібний стан справ і в сусідніх районах). На Щорсівщині є понад п’ять тисяч замовників (4298 у селах і 950 у місті) балонного газу, відсутність його дуже обурює людей. Райдержадміністрація з цього приводу звернулася до «Харківрегіонгазу» і обласного відділення антимонопольного комітету.
Існує і проблема підвищення тарифів на водопостачання та каналізацію, анонсоване ПрАТ «Комунальник». Планується, що щорсівчани платитимуть за куб води 12 грн. 92 коп., а за такий же обсяг «зливу» - 30 грн. 55 коп. При цьому вартість послуг залізничного водопостачання поки що лишається без змін.
Доволі докладно про стан справ в очолюваній галузі розповіла начальник відділу освіти РДА Т.А.Булденко. Вона назвала широкий перелік вжитих заходів для підготовки до зими – від проплати за техобслуговування газових котелень до проведення гідравлічного випробовування теплових мереж. Станом на 15 вересня заклади освіти забезпечені вугіллям в обсязі 170,36 тонни (123% до потреби), торфобрикетом – 150,8 тонни (необхідно ще 35 тонн), дровами – на 52% (550 складометрів). Також виступаюча озвучила дійсно реальну проблему: у разі тимчасового відключення електрики в першій половині дня – яким чином школи та дошкільні заклади зможуть організувати дитяче харчування? Це питання потребує грунтовного вирішення.
В обговоренні першого питання порядку денного колегії також взяла участь начальник управління агропромрозвитку РДА Н.О. Дятел.
Доповідачем по другому питанню (хід виконання програми поповнення бібліотечних фондів на 2013-2016 роки) була начальник відділу культури райдержадміністрації Н.М. Добненко.
За результатами обговорення ухвалені відповідні рішення.
Олег
МІРОШНИЧЕНКО

1 комментарий:

  1. Сьогодні я такий щасливий, бо Бог зробив це для мене, переживши важкі часи з іншими позикодавцями, і нічого не виходить, я збирався втратити віру і надію, але все одно маю бути стійким і переслідувати те, що шукаю. Я щасливий сьогодні, бо Бог скерував мене до найкращої Позикової компанії, і я ні про що не пошкодував, зв’язавшись з ними, і моє сердечне бажання було задоволено, і мені дали вказану суму, про яку я просив (300 000,00 дол. США), гроші були сплачені мій рахунок після двох тижнів розмови з компанією, і вони не напружували мене і не боліли при отриманні цієї позики від них, інші члени моєї родини та друзі, яких я їм направляв, теж отримали свою позику, я б тебе дуже любив зв’язатися з 247officedept@gmail.com / whatsapp 1-989-394-3740. . і швидко отримайте свою позику, і це безпечно і швидко, ви, у кого є втрачена надія, віра і все, що у вас є, лише в ім’я отримання позики, і нічого не виходить, бріться об заклад, якщо ви спробуєте цього чоловіка на ім’я Бенджамін, ви ніколи не пошкодуйте про що-небудь, і ваш запит на позику буде схвалено, і він буде виплачений безпосередньо на ваш банківський рахунок, тож поспішайте зараз і зв’яжіться зі швидкою реакцією на WhatsApp + 1-989-394-3740. попросіть будь-який тип Позики, і вона буде Вам надана. я бажаю вам краще

    ОтветитьУдалить