пятница, 20 марта 2015 г.

Негативні фактори туберкульозу


У вівторок, 24 березня, в Україні відзначатиметься Всесвітній та Всеукраїнський день боротьби з туберкульозом. Тож напередодні цього дня ми зустрілися з районним фтизіатром Ганною Королецькою і попросили її розповісти про поширення цієї хвороби у нашому районі.


- Туберкульоз – це інфекційне захворювання, здатне вразити людину будь-якого віку та статі, - говорить Ганна Іванівна. – Паличка Коха або мікробактерії туберкульозу (МБТ), дуже стійкі в навколишньому середовищі. Вони мають неабияку мінливість та здатність пристосовуватись до негативних факторів. Епідемія ж туберкульозу поширюється дуже швидко. Так, скажімо, один хворий на відкриту форму туберкульозу за рік може заразити сотні людей. На Щорсівщині на обліку в тубкабінеті перебуває 118 хворих, з яких 28 людей з активним туберкульозом усіх форм. 28 - хворіють на туберкульоз органів дихання (позалегеневих форм немає), 18 хворих є бактеріовиділювачами, у 11- туберкульоз з розпадом, з них 3 хворих з активним туберкульозом і 14 - з неактивним (у поєднанні зі СНІДом).
Упродовж 2014 року збільшилася кількість хворих на цю недугу. Показник найбільший на Чернігівщині. Можливо, це пояснюється тим, що минулого року у районі працював пересувний флюограф, на якому було виявлено 7 хворих. З 24-х виявлених хворих 9 - мешканці райцентру (3 з них у поєднанні зі СНІДом). Найгірша ситуація по Рогізківській (5 чоловік) та приписній дільницях (6 людей). Загалом, це 45,8% усіх випадків. Крім того, впродовж 2014-го року від активного туберкульозу померло 4 людини, а 3, які знаходилися на обліку у тубкабінеті, - від СНІДу.
Ганна Іванівна розповідає, що зараження цією недугою відбувається від хворого на відкриту форму туберкульозу і можливе від великої рогатої худоби, свиней, кіз, овець, птиці тощо. У 95% випадків вірус потрапляє в організм людини через легені. Потрапляння мікробактерій можливе і при вживанні заражених продуктів харчування. Можливо захворіти і при поцілунках, допалюванні цигарок, через книжки, пошкоджену шкіру тощо. Розповсюджувачами мікробактерій можуть бути мухи, таргани, деякі кліщі.
Та незалежно від того, як мікробактерії потрапили до організму, вони оселяються у тому органі, опірність якого до туберкульозу найменша. Хвороба виникає непомітно і руйнує уражені органи…
Тож що треба знати,
аби вчасно
виявити хворобу?
- Це дев’ять основних симптомів, - розповідає Ганна Королецька. – Кашель три і більше тижнів, в тому числі з відхаркуванням мокротиння, втрата ваги, стомлюваність, втрата апетиту, лихоманка (температура 37,1 -37,5), потіння вночі, біль у грудях, задишка, а при відкритій формі – кровохаркання. При нелегеневому туберкульозі симптоми залежать від того, який орган уражений. Наприклад, при туберкульозі лімфатичних вузлів вони набрякають, виникають нориці, з яких витікає гній та казеозні маси. Якщо вражені суглоби, то болять вони. Якщо мозок, виникає сильний головний біль, нудота, блювання тощо. Якщо нирки, буває біль у поперку, болюче сечовипускання, гнійна сеча тощо.
Тож, якщо у вас з’явилися хоч якісь із перерахованих симптомів, не зволікайте, а негайно зверніться до лікаря і пройдіть діагностику. Не забувайте, що основними методами діагностики туберкульозу залишаються: у дітей до 14 років – проба Манту, а в дорослих і підлітків від 15 років і старше – рентген-флюорографічне обстеження легень.

Маргарита ЛИТОВЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий