пятница, 20 марта 2015 г.

Порядкування на землі вимагає правильного підходу

Територія Щорсівщини складається з майже 130 тисяч гектарів. Населені пункти краю (а це 1 місто й 56 сіл та хуторів) займають загальну площу в понад 12 тисяч га. Найбільший масив – це землі сільськогосподарського призначення: 71 тис. 932 га. (В тому числі ріллі – 40 тис. 709 га, сіножатей – 14 тис. 452 га, пасовищ – 13 тис. 862 га). Надзвичайно важливими є і ліси, що розкинулися на більш як 42 тисячах гектарів. (А це – близько третини всього району). Значний за обсягом є фонд заболочених земель і тих, які перебувають під водними об’єктами – понад 11 тисяч. Про основні тенденції у сфері землекористування – читайте далі.

За словами начальника районного відділу державного агентства земельних ресурсів В.В. Недвіги, 17 сільгосппідприємств Щорсівщини для ведення агропромвиробництва використовують близько 25 тисяч гектарів орендованих земель. Ще майже на 400 гектарах господарюють 7 фермерів. Останнім часом спостерігається позитивна динаміка: щороку масив оброблюваних грунтів збільшується на кілька сотень або й кілька тисяч гектарів. У цьому контексті потенціал для розвитку є чималий – досі поза користуванням перебуває майже півтори тисячі гектарів земель резерву, більш як 17 тисяч – запасу й понад 11 тисяч – розпайованих. На даний час ряд сільгоспвиробників демонструють ініціативу в питанні збільшення площі орендованих ними угідь. Так одне з фермерських господарств оформило документи на 16 ділянок загальною площею близько 300 га на території Низківської та Сновської сільрад.
Важливим аспектом державної політики у сфері земельних відносин є проведення нормативно-грошової оцінки землі. (Передовсім, це треба для правильного нарахування орендної платні – тобто тоді власники ділянок зможуть отримати більше грошей від сільгосппідприємств).
Скажімо, не так давно по-новому оцінили ріллю, яка становить інтерес для псп «Прогрес», «Яна Плюс» тощо. Вартість ділянки у межах Тур’янської сільради площею в 40,8871 га тепер становить 415 тис. 820 грн., шмат грунту 29,7578 га у Софіївській сільраді – 340 тис. 499 грн., а 36,2573 га в Гірській – 596 тис. 313 грн., 21,6404 га в Петрівській – 329 тис. 812 грн. Ці нормативи затвердила сесія райради.
Якщо торкнутися теми оформлення документів громадянами на землеволодіння (скажімо, коли питання стосується ділянки у ме­жах населеного пункту), то процес нині триває значно швидше, ніж колись. Все вирішується на місцевому рівні. Але коли мова йде про сільгоспземлі за межами міста чи села, то тут певну роль відіграє Чернігівське головне управління агентства земельних ресурсів.
Районний відділ земагенства зараз – це шестеро працівників. Його штат протягом останніх років значно скоротився, хоча обсяг роботи навпаки – збільшився. Передовсім, вони видають документи за 19 позиціями. Для прикладу: в 2014 році спеціалістами відділу видано 620 витягів з технічної документації про нормативно-грошову оцінку землі, 150 довідок (6. зем.) - стосовно нововідведених ділянок, 355 висновків про погодження землеустрою, 120 довідок про наявність паю, 64 відповіді на звернення громадян до райдержадміністрації, 291 витяг з держземкадастру, проведено 346 держреєстрацій земельних ділянок. Впровадженою програмою DOC-Проф 2.0 здійснюється контроль за документообігом в електронній формі. Окремий момент – робота над виправленням помилок у загальнодоступній карті земельного кадастру – перед відділом поставлене завдання перевірити у районі координати двох з половиною тисяч земельних ділянок. Нерідко юрист відділу бере участь у судових розглядах справ, коли спадкоємці власників земельних паїв хочуть переоформити на себе право земельної власності.
На запитання – чи є дійсними старі держакти на земельні ділянки громадян – В.В. Недвіга однозначно відповіла: ці документи зберегли свою силу. Замінювати їх не треба. Єдине зауваження – до старих держактів, червоного кольору, які видавалися ще років з 15 тому або й більше, потрібно додати кадастровий номер ділянки.
На часі – чергова реорганізація структури або статусу земвідділу. Звісна річ, робота в умовах змін простою не буває, але навіть попри такі реалії колектив відділу гідно виконує свою місію – забезпечує реалізацію державної політики в сфері землекористування. Адже в усі часи земельні питання належали до першочергових у житті суспільства.
Олег МІРОШНИЧЕНКО
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий