понедельник, 16 марта 2015 г.

Земля дійсно годує


Принаймні цьогоріч бюджети сільських рад Щорського району мають додатково отримати від сільгоспвиробників майже мільйон гривень – за оренду невитребуваних земельних ділянок (паїв).


Землі сільськогосподарського призначення нашого краю за своїм правовим статусом поділяються на дві основні частини: ті, що належать громадянам і ті, якими розпоряджаються органи місцевої влади. У першому випадку люди, будучи власникам паїв, зазвичай на власний розсуд здають свої ґрунти в оренду сільгосппідприємствам. А ось у другому – це коли ті ж таки сільгосппідприємства виявляють бажання орендувати ділянки, на які з різних причин ніхто остаточно так і не набув права власності. (Їх ще називають невитребуваними паями). Платня за таке землекористування надходить до бюджетів сільських рад. З огляду на перспективу зростання ролі органів самоврядування територіальних громад, такий спосіб наповнення коштами сільських скарбниць набуває все більшої ваги. Логіка є доволі простою: чим краще в межах сільради розвинене агропромвиробництво і чим більше землі обробляється – тим відчутніше додається грошей на рахунки сільрад.
Але це все, так би мовити, в теорії. У реальності ж до останнього часу все виглядало не так добре, як хотілося б мешканцям сіл. Річ у тім, що орендна платня від сільгосппідприємств надходила не завжди у тому обсязі, який вважається оптимальним. Адже вважається, що розмір цієї платні має складати не менш як 3% від нормативно-грошової оцінки землі. Проте з двадцяти великих землекористувачів, які орендували «невитребувані» паї, на таку цифру орієнтувалися далеко не всі. Скажімо, станом на 2014 рік псп «Промінь» орендувало сільгоспугіддя в межах Займищанської та Великощимельскої сільрад лише за 1%. А пп «Нива-Імпульс»(у Смяцькій сільраді) – взагалі за 0,5%. І це – не єдині випадки по нашому району. Принаймні, такі цифри значаться в первинних текстах договорів оренди.
Якщо поглянути на ситуацію загалом, то у минулому році на Щорсівщині сільськогосподарські підприємства і фермерські господарства орендували загалом майже дванадцять тисяч гектарів землі (з невитребуваних паїв). Сплатили вони за це сільським бюджетам близько чотирьохсот тисяч гривень. Правду кажучи, будь-який сторонній спостерігач відразу визнає: сума не надто вражаюча. Тому з початку 2015 року, керуючись новаціями у державній політиці, райдержадміністрація вжила необхідні заходи для поліпшення ситуації. В ході проведеної роботи практично всі сільгосппідприємства погодилися на підвищення розміру орендної плати до 3%.
Для прикладу: від псп «Яна Плюс» Гірськ у нинішньому році має отримати понад 120 тисяч гривень, Жовідь – майже стільки ж, петрівка – 162 тисячі, Стара Рудня – 78 тисяч. Вагомо наповнить бюджет і ТОВ «Щорсагроімпульс» (Низківки – на 145 тисяч гривень), псп «Сновський» (Суничного – на 67 тисяч), псп «Прогрес» (Тур`ї і Хотунич – на майже по 200 тисяч, Софіївки – 122 тисячі). У даному переліку йдеться лише про тих, хто значно збільшив свої відрахування порівняно з попереднім роком. Тому треба обов’язково згадати, що цілий ряд сільгосппідприємств вже і раніше сплачували необхідні 3% («МК-Добробут», СТОВ «Щорссільгоспсервіс», ПВТП «Яна», псп «Чепелівське», свк «Райдуга» тощо), таким чином роблячи відчутний внесок у бюджетоутворюючий процес сільських громад. Саме в цьому в значній мірі полягає соціальна відповідальність комерційних структур, які провадять свою діяльність на певних територіях.
Підсумовуючи цю оповідь, треба зауважити: потенціал сільськогосподарської галузі нашого краю може у значній мірі допомогти сільрадам підтримати бюджетну сферу і забезпечити проплати за першочерговими статтями видатків. Робота агропромислових підприємств стає все більш важливим фактором у житті району. Правильна і оптимальна політика щодо цієї галузі зберігає в собі очевидні перспективи. Перший крок, який залежав від райдержадміністрації, приніс очікувані результати: сільради матимуть у 2015 році майже на мільйон гривень більше, ніж попереднього року. Тепер завдання для керівництва сільских громад – належним чином використати цей фінансовий ресурс.

Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий