понедельник, 30 марта 2015 г.

Долучаємось до читання

2 квітня світ відзначає День дитячої книги. Ми не могли оминути цієї дати й завітали до дитячої бібліотеки та попросили розповісти, що читають сучасні діти заступника директора Щорської ЦБС Олену Уляненко.


– Я працюю у дитячій бібліотеці з 1988 року, - говорить Олена Федосіївна. – Так, раніше діти більше читали: не було всесвітньої мережі. Брали пригодницькі книжки, про подвиги дітей у роки Другої світової війни, книжки про Холмса… Зараз якщо і беруть, надають перевагу яскравим книжкам, тим, де багато ілюстрацій. Якщо поряд буде стояти дві однакові книжки, то візьмуть більш сучасну, яскравішу, навіть, якщо вона більш пошарпаніша. Щоправда, як тоді, так і зараз у нас є постійні читачі. Скажу більше: все залежить від батьків. Деякі приводять дітей самі, привчають до читання. Буває, діти самі просяться, щоб записали… Але біда сьогодення – робота, заробітки. Батьки їдуть заробляти у столицю, за кордон… Залишають дітей на бабусь-дідусів. А їм би якось прогодувати дитину, прибрати у хаті… Сили не ті… До бібліотеки не до снаги дійти. Що читають зараз? Малеча здебільшого любить читати казочки, різні енциклопедії про природу, на історичну тему й, звичайно, пригоди, подорожі, фантастику. Ми проводимо у бібліотеці різні акції, щоб привчити дітей до читання: нам приводять їх із дитячого садочка на екскурсії, зі школи в рамках проекту «Я читаю. Я росту». Щороку проходить цикл різних заходів, починаючи від голосного читання книжки й закінчуючи виставою лялькового театру «Буратіно» та мультиками на сюжети знайомих книжок. Ми розповідаємо про різні книжки, про новинки… Постійно у бібліотеці діє акція: «Подаруй бібліотеці книжку». Ми з нашими юними читачами щиро вдячні всім, хто долучився до неї .
Якщо ви бажаєте допомогти бібліотеці, то нам потрібні книжки: Гончаренко І. «Буквар для дошкільнят», Чубач Г. «Весела книжечка», Іваненко О. «Маленьким про великого Тараса», Андієвська Е. «Казка про Яян», Нестайко В. «Робінзон Кукурудзо», Мирний П. «На пасіці», Дал Р. «Чарлі і шоколадна фабрика», Діккенс Ч. «Різдвяна пісня в прозі», Рутківський В. «Джури козака Швайки», Нестлінгер К. «Конрад, або Дитина з бляшанки», Бредбері Р. «Усмішка», Байрон Д. «Прометей, Пісня про Роланда», Белль Г. «Подорожній, коли ти прийдеш у Спа...», Стівенсон Л. «Вересковий мед», Черкасенко С. «Маленький горбань», Кальдерон П. «Життя це сон», Колісниченко Ю. «Неопалима купина», Вольтер «Простак, Шіллер» «Вільгельм Телль», «Рукавичка», Пчілка О. «Збентежена вечеря», Пономаренко Л. «Гер переможений», Підпалий В. «Тиха елегія», Процюк С. «Марійка і Костик» та «Залюблені в сонце», книги серії «Сучасна дитяча проза», Павленко М. книжки із серії «Русалонька», Функе К. «Чорнильна смерть», Медведєва К. «Скляна, олив’яна, дерев’яна», Бойє К. «Скогландія», «Мандруймо у дивосвіт!», «Географічний атлас для наймолодших», «Таємниці природи», серія «Дитяча енциклопедія «Махаон», книги серії «Усе про все» видавництва «Школа».
Будемо дуже вдячні за подарунок бібліотеці, адже діти - наше майбутнє.
Маргарита Литовченко
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий