вторник, 10 марта 2015 г.

Світильником для тіла є око


- йдеться у Біблії. До чого це я? До того, що 6 березня весь світ відзначав «Всесвітній день боротьби з глаукомою». Його стали проводити з 2008 року. Тож ми просто не могли оминути цей день своєю увагою і зустрілися з офтальмологом Щорської районної лікарні Галиною Рубіс (на фото), яка ось уже майже 40 років лікує людям очі.


Для початку хочеться розповісти, що ж таке глаукома. Ні для кого не секрет, що це захворювання очей. Ця хвороба характеризується підвищенням внутрішньоочного тиску. Початок недуги протікає безсимптомно, тобто можна і не помітити, що хвороба почала розвиватися і у вас. Тож, щоб такого не сталося, варто щорічно проходити обстеження у окуліста. Бо, якщо лікування вчасно не почати, то рано чи пізно ви можете осліпнути. І це не пусті слова. Так, за даними Міжрегіональної громадської організації «Асоціація хворих глаукомою» ця недуга - одна з основних причин сліпоти та поганого зору. Кількість же хворих на глаукому в світі вже сягає близько 100 млн. чоловік. При цьому з 28 млн. сліпих у світі майже кожен п’ятий втратив зір через цю хворобу. Якщо не почати лікування вчасно, то поступово починає звужуватися поле зору - людина перестає помічати розташовані збоку об’єкти, згодом хвороба призводить до прогресуючого зниження зору, а з часом вам загрожуватиме його повна втрата. Більше того, зір, втрачений внаслідок глаукоми, неможливо відновити.
Галина Василівна розповідає, що зараз у нашому районі (дані на 1 січня 2015 року) 270 хворих на цю недугу. З них 10 чоловік зареєстровано у 2014 році (це менше ніж 2013-го).
- Для цього є кілька причин, - говорить лікарка. – По-перше: ми через недостатнє фінансування, стали проводити менш активну профілактику з виявлення хвороби. По-друге: у районі зменшилась кількість людей. І останнє: через зменшення прибутків, люди стали менше їздити на огляд. Скажу більше, глаукома хоча і «посідає призові місця», - не найголовніший ворог хорошого зору. Перше почесне місце займає – катаракта*, а замикають трійку вікові зміни сітківки**. Коли я тільки-но починала працювати, на цю хворобу хворіли одиниці. Та й то здебільшого це було вродженим недугом або спадковим. Зараз все змінилося. Можливо, ситуація ускладнилася через стан оточуючого середовища або ж через погане харчування. Що ж до глаукоми, то найчастіше вона атакує людей за 40 років. Якщо таке сталося, ви занедужали, то обов’язково треба звернутися до лікаря. Та щоб зір зберігався добрим якомога довше, то я б порадила звернутися до простих народних методів і їсти моркву та чорницю.
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий