пятница, 20 марта 2015 г.

В умовах складного життя







Давно не було такої спокійної сесії, як ця – двадцять сьома (позачергова) шостого скликання. Справді, ніхто не шумів, ніхто нікому не ставив додаткових питань, навіть обговорювати звіт голови райдержадміністрації про здійснення делегованих радою повноважень ніхто не схотів. Власне, саме це питання (із чималого переліку інших) і було головним.

Павло Мірошниченко підготував його, зробивши наголос як на позитивних тенденціях, так і на невирішеному. Примітно, що за минулий рік обсяги виробництва промислової продукції у районі складали 32,4 млн. грн, що становило 106,3% до року попереднього. Наростили обсяги ПАТ «Щорський завод продтоварів» - на 34,5%, ТОВ «Техсервіс» - на 12,6%, ТОВ «Щорська меблева фабрика» - на 25,4%. У агропромисловому комплексі свою діяльність здійснюють 22 агроформування різних організаційно-правових форм, якими розрахунково в минулому році було вироблено 106 млн. грн валової продукції, що на 31% більше, ніж в 2013 році. По рослинництву вироблено 95 млн. грн (142%), по тваринництву – 11 млн. грн. Забезпечено виконання програмних показників з виробництва зернових культур, вирощування худоби та птиці, виробництва яєць, відповідно, на 129%, 117%, 100%. Урожайність склала 42,6 цн/га, що більше проти 2013 р. на 7,6 цн/га. За словами П.Мірошниченка, на жаль, відомі внутрішні та зовнішні чинники призвели до спаду виробництва у тваринництві, де й дотепер зберігається тенденція скорочення поголів’я ВРХ та обсягів виробництва тваринницької продукції. Натомість викликають оптимізм темпи зростання обороту роздрібної торгівлі за всіма каналами реалізації, обсяг реалізованих послуг (55,1 млн. грн), що є найвищим показником серед районів області.
(Закінчення на стор.2)
Успіх досягнутий завдяки роботі Щорської дистанції колії, обсяги послуг якої складають 92,6% від загальних по району.
Далі голова РДА розповів про своєчасно підготовлений і затверджений проект бюджету, розрахунки за енергоносії у цій сфері, залучення інвестицій, створення 52 нових робочих місць, впровадження програми підтримки розвитку особистого селянського господарства та індивідуального житлового фонду на селі «Власний дім», про використання залучених коштів з обласного бюджету, грошей, виділених за рахунок субвенції держбюджету місцевим бюджетам на реконструкцію, капітальний ремонт вулиць і доріг комунальної власності, дію 4 автобусних маршрутів загального користування тощо.
Як зазначив Павло Леонідович, для задоволення освітніх потреб населення в районі функціонує 20 загальноосвітніх шкіл (в т.ч. 1 школа-інтернат), 3 позашкільні навчальні заклади, 12 – дошкільних, 1 – міжшкільний навчально-виробничий комбінат. Не дивлячись на проблеми, вони працюють злагоджено і професійно.
Стараються в роботі і медичні працівники. Забезпеченість лікарями – 18,4 на 10 тисяч населення, середніми фахівцями – 78,9, а не укомплектованими залишаються посади 2 лікарів ЦРЛ та 3 лікарів загальної практики сімейної медицини. Також у закладах охорони здоров’я працює 193 середніх медичних працівники, 108 молодших медсестер та 77 чоловік обслуговуючого персоналу.
Наразі вивчається питання щодо закриття залізничної лікарні, подальшої долі її працівників та використання приміщення.
Не обминув голова у своєму звіті і характеристики діяльності закладів культури району – клубних, бібліотечних, розповів про тих, хто носить високі звання «народних», «зразкових», зупинився на роботі райуправлінь соцзахисту і пенсійного фонду, перспективах дитячого оздоровлення у таборі «Дружба», досягненнях гуртківців і спортсменів. Відмітив, що у районі спортом займається 442 дитини шкільного віку, що у 4 відділеннях ДЮСШ «Колос» тренуються 109 дітей, а у дитячо-юнацькій спортивній школі функціонує 27 навчальних груп, де діти проходять заняття з настільного тенісу, футболу, легкої атлетики та спортивної гімнастики.
І взагалі у цьому представленому звіті розлого й зрозумілого було проаналізовано кожну сферу життя району, кожну значущу проблему.
Серед головних – захист сімей, які приїхали зі сходу України, сімей -учасників АТО, підтримка військовослужбовців, які нині захищають землю від агресорів. А тому, як підкреслив Павло Мірошниченко, усім депутатам, керівникам району, усім жителям району нині слід зосередитися на мінімізації впливу існуючих ризиків, реалізації на місцевому рівні загальнодержавних реформ і забезпеченні стабільного функціонування соціальної сфери.
Потім учасники сесії заслухали інформацію начальника Щорського РВ УМВС України в Чернігівській області Андрія Зеляка «Про стан законності, боротьби зі злочинністю, охорони громадського порядку та результати діяльності в районі за 2014 рік», блок бюджетних питань, представлених начальником управління фінансів РДА Миколою Іваницьким, хід виконання районної програми «Молодь Щорсівщини», фінансової підтримки районних громадських організацій фізкультурно-спортивного спрямування на 2012-2016 роки та райорганізації Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос» на 2013-2015 роки, розказала про які начальник відділу молоді і спорту РДА Наталія Авдєєнко.
Окрім вищеназваного, було розглянута і ціла низка інших питань – про договори, спільні розпорядження, внесення змін до деяких програм тощо. Добру частку з винесеного на розгляд сесії становили комунальні проблеми.
На доопрацювання відправлено, одне з таких – про реорганізацію Безуглівського, Піщанського, Хрінівського та Софіївського фельдшерських пунктів. Справді: невже ці вкрай необхідні для віддалених сіл пункти врятують райбюджет? Чи, може, варто подумати про інші шляхи економії, інші виходи?
Приміром, Софіївська сільрада вже готова взяти на себе фінансування 0,25% ставки фельдшера і решту витрат на утримання закладу. Слово – за посадовцями, у компетенції яких вирішення наболілого питання. І не забуваймо: для простих людей, в основному, немічних, медпункт в селі – як сонце на небі…
Олена КОМПАНЕЦЬ

Комментариев нет:

Отправить комментарий