вторник, 10 марта 2015 г.

Перспективи села – хороші

Однією з переваг Великого Щимеля є те, що розташоване це село неподалік Щорса. Тож людям і роботу знайти легше, і молоко чи картоплю продати простіше. Дістатися навіть велосипедом у місто – проблеми не становить…


Сільський сход Великого Щимеля розпочався традиційно – зі звіту керманича громади Бориса Добродія про свою роботу. Тож як нині живеться в селі? Населення складається з 840 мешканців, з яких 143 – пенсіонери і 93 дитини шкільного віку. Офіційно працевлаштовані 252 людини, 13 перебувають на обліку в районному центрі зайнятості. У селян по особистих господарствах 128 корів, 51 свиня (щоправда, поголів`я цих тварин трохи «підкосила» загроза епідемії африканської чуми), 1 кінь. Молоко приймають представники переробних підприємств, з Ічні та Куликівки, але запропонована ними ціна (трохи більше двох гривень за літр) геть не влаштовує власників худоби. Особливо зухвало виглядає поведінка деяких закупівельників на фоні останніх подій: у магазинах товари дорожчають, а вартість молока від селянських корів вони намагаються опустити ще нижче. Де логіка? Хоча в народі запитують інакше: де справедливість?
Стосовно бюджетних закладів, то у Великому Щимелі вони функціонують нормально. Працює школа, де навчаються 74 учні, є садок, в якому виховуються 33 малюки. Діє клуб, фельдшерсько-акушерський пункт, бібліотека. Торговельне обслуговування населення організоване теж на достатньому рівні – до послуг споживачів 4 магазини і кафе. Для потреб громади надає допомогу приватний підприємець Сергій Тєлєгін.
Окрему увагу Борис Добродій присвятив у своєму виступі темі благоустрою села, зазначивши, що чимало чого вдалося зробити (зокрема, в парку, де обладнали місце відпочинку для мам з дітьми) завдяки залученню безробітних і співпраці з РЦЗ. Разом з тим він зауважив, що далеко не всі односельці живуть з усвідомленням свого обов`язку дотримуватися елементарних норм людського співіснування. Так деякі мешканці вулиці 9 Травня вперто носять своє сміття в найближчу лісосмугу…
Наступним узяв слово депутат райради Іван Єрмоленко, передовсім висловивши конкретне зауваження: чому на сході з 14 депутатів сільради присутні лише троє? Що ж це за народні обранці? Чому немає і керівника сільгосппідприємства, місцевих бізнесменів? Невже їх не цікавлять громадські справи? Також він озвучив загальне невдоволення земляків ціновою політикою молокоприймальних підприємств, запропонувавши попрацювати над цією проблемою разом із депутатом Верховної Ради Анатолієм Євлаховим. (Зрештою ж повинні парламентарі займатися і конкретними справами). Не забув Іван Єрмоленко про питання місцевого значення – треба підремонтувати ФАП, обладнати нормальний водогін для худоби. Адже тут без великих витрат можна зробити добре діло.
На сході виступив голова райдержадміністрації Павло Мірошниченко. Передовсім він сказав, що у зв`язку з бюджетними змінами цьогоріч скарбниця Великого Щимеля добряче наповниться коштами (за попереднім розрахунком мова може йти про сотні тисяч гривень). Основним джерелом надходжень буде акцизний збір від автозаправки, розташованої на території сільради. І тому місцева громада має разом з сільським головою визначитися, на що саме треба витратити ці гроші. Думку людей треба враховувати обов`язково – наголосив виступаючий. Надалі Павло Мірошниченко передав грошову допомогу, зібрану людьми на благодійному концерті в районному Будинку культури, матері великощимельця Івана Шутька. (Взимку, під час тяжких боїв на Дебальцевському плацдармі, цей солдат зазнав поранення і зараз перебуває на лікуванні в госпіталі). І при цьому додав: у Сновському, мешканця якого теж поранило на війні, сільський голова успішно організував збір коштів для свого земляка. Оце і є приклад справжньої роботи на благо людини. Подібним чином може вчинити і Борис Добродій. (Звісно, якщо схоче).
На сході піднімалося застаріле питання: лісовози їздять вулицею Александрова до Щорса. (Дехто припускає, що водії обирають такий дивний маршрут тому, що возять крадений ліс). Люди сподіваються, що присутній на зібранні начальник райвідділу міліції Андрій Зеляк вжиє заходи для виправлення ситуації. Перед громадою виступив прокурор району Дмитро Василець, закликавши всіх активніше звертатися до органів прокуратури з приводу будь-яких питань правового характеру або захисту інтересів. Для цього нещодавно відкрилася і спеціальна телефонна лінія (2-17-56).
Завершився сход інформаційними повідомленнями представника райвійськкомату Павла Гребенчука (який, зокрема, сказав, що 13 мешканців Великого Щимеля не з`явилися на проходження медкомісії) і начальника райуправління пенсійного фонду Марії Шидловської.
Загалом атмосфера на сході була конструктивною. Великощимельці ставили запитання виступаючим, коментували почуте. (Інколи критично, інколи – з гумором, але завжди розважливо). Висловлювали і пропозиції. Словом, поводилися як господарі свого села. Так і має бути.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий