вторник, 10 марта 2015 г.

Редактори газет Чернігівщини: преса поставлена на грань виживання

Стрімке підвищення вартості газетного паперу та поліграфії в цілому ставить під загрозу вихід з друку районних газет. На цьому наголошували редактори газет Чернігівщини під час чергового засідання громадської організації Асоціація регіональних ЗМІ, яке відбулося у Борзні. Захід
проводився спільно з Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА та за підтримки народного депутата України Валерія Давиденка.
Під час засідання було обговорено ряд проблем місцевих друкованих видань. Особливу увагу члени Асоціації регіональних ЗМІ акцентували на таких питаннях:
1. Незначна (а інколи і повністю відсутня) бюджетна підтримка, скорочення доходів від реклами внаслідок економічної кризи, стрімке зростання вартості паперу, поліграфії та послуг з розповсюдження газет ставлять місцеві видання під загрозу закриття. Особливо болюча проблема вартості паперу. Він поставляється в основному з Росії і Білорусі. Знецінення гривні призвело до того, що вартість паперу наразі стає практично недоступною для газет.
2. Уже 20 років в Україні постійно ведуться розмови щодо необхідності реформування (роздержавлення) державних і комунальних ЗМІ. Відповідне зобов’язання Україна взяла на себе понад десять років тому перед Радою Європи. Розроблялися проекти законів, деякі з них навіть доходили до розгляду у сесійній залі, але в результаті народні депутати так і не спромоглися ухвалити жодного. Рік після Революції Гідності не приніс жодних реальних зрушень у цьому питанні.
3. Більшість органів державної влади та місцевого самоврядування продовжують ігнорувати Закон України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в України засобами масової інформації», який ухвалений ще 1997 року. Особливо це стосується норми закону щодо обов’язковості укладення угод на висвітлення діяльності і передбачення коштів на таке висвітлення. В результаті на місцевому рівні часто спостерігається зловживання та адміністративний тиск на засоби масової інформації.
Учасники засідання передали народному депутата України Валерію Давиденку звернення з прохання сприяти вирішенню проблем преси на законодавчому рівні. А також визначилися зі своїм планом антикризових заходів.

На підприємстві Івана Іванія
Ще однією – більш приємною і оптимістичнішою частиною зборів Асоціації регіональних засобів масової інформації (АРЗМІ) стали відвідини одного з найкращих підприємств краю ТОВ «Борзнаагроптахопродукт», очолюваного досвідченим керівником Іваном Іванієм. На підприємстві нині трудиться більше 70 людей, які вчасно отримують заробітну плату, солідний пакет соціальних гарантій, вміло ведуть справу. Звісно, дуже старається їхній І.Г.Іваній. Його, генерального директора, район обрав депутатом обласної ради. І не помилився! Харизматичний, ерудований, з почуттям гумору Іван Григорович навіть за короткий відрізок спілкування зміг вразити планами на майбутнє, розмахом сьогоднішніх напрацювань. Пропонував навіть нашим щорсівчанам придбати на підприємстві молодняк птиці, корми, вітаміни, вакцину для профілактики хвороб птахомолодняка, добових та підрощених каченят, гусенят, бройлерів та простих курчат. Просив телефонувати, замовляти, віддавати на інкубацію курячі, качині та гусячі яйця за телефонами 0(4653)2­11­02, (067)460­05­88. Відвідали гості й кафе товариства, у якому готують смачні страви, прекрасно обслуговують. А ще журналісти побачили прекрасно обладнану хлібопекарню, скуштували борзнянський запашний хліб, булочки, отримали відповіді на різні запитання.
Далі журналістський шлях проліг до музею – садиби народного художника України О.Ф.Саєнка, у доробку якого понад 500 творів: монументальні панно, виконані в техніці інкрустації соломкою, гобелени, вивійки, малярство, графіка.
Роз`їжджалися з думкою: такими славними людьми, які живуть на Борзнянщині, можна справедливо гордитися і вирішувати з ними найскладніші питання.
Олена КОМПАНЕЦЬ

Комментариев нет:

Отправить комментарий