понедельник, 16 марта 2015 г.

І знову суха трава


Незважаючи на численні перестороги та прикрий досвід минулого року, деякі мешканці району (мабуть від дурощів та невеликого розуму) знову спалюють суху траву та рослинні залишки, що створює справжнє екологічне та пожежонебезпечне лихо.

Протягом 9-10 березня суха трава палала поблизу сіл Н.Боровичі, Гірськ, В.Щимель, Суничне, Петрівка, Єнькова Рудня, Тур’я, Чепелів та м.Щорс. Завдяки зусиллям мешканців населених пунктів, керівникам сільських громад та професійних вогнеборців пожежі було ліквідовано з мінімальними збитками.
Наслідки таких подій зазвичай невтішні: спалені гектари трави, пошкоджені лісові насадження, знищені вогнем господарчі будівлі. Іноді жертвами таких пожеж стають і самі ініціатори підпалу.
Слід нагадати, що спалювання сухої рослинності часто призводить до займання торфовищ і дерев. Пожежонебезпечними є всі торф’яні родовища, осушені землі з торф’яними грунтами. Особливістю пожеж на торфовищах є здатність торфу горіти на глибині до 1,5 метра. Після згорання торфу попіл, що залишився з верхнього 10-сантиметрового шару, може мати радіоактивність у десятки разів більшу, ніж радіоактивність вихідного матеріалу. Дим в умовах радіоактивного забруднення торфовищ також виступає можливим переносником радіонуклідів, що призводить до вторинного забруднення території і негативно впливає на здоров`я людей, які знаходяться в зоні його розповсюдження. Гасіння торфу є доволі тривалим та матеріально витратним процесом.
За шкоду, яка буде завдана довкіллю та здоров’ю людей, порушник нестиме відповідальність: згідно зі ст. 77-1 КУпАП – посадовими особами Держекоінспекції на громадян накладається штраф у сумі від 170 до 340 грн, а на посадових осіб від 850 до 1190 грн; згідно зі ст. 245 Кримінального кодексу України знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом караються штрафом від 5100 до 8500 грн. або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років. Згідно зі ст. 270  ККУ за порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, якщо воно спричинило виникнення пожежі, якою заподіяно шкоду здоров’ю людей або майнову шкоду у великому розмірі, передбачене покарання штрафом від 850 до 2040 грн. або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років. Те саме діяння, якщо воно спричинило загибель людей, майнову шкоду в особливо великому розмірі або інші тяжкі наслідки, карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.
Люди повинні усвідомити, що їхня безпека тільки в їхніх руках. Разом з тим потрібно розуміти: при наявній штатній чисельності чергового караулу пожежної частини (4 чоловіки включно з водієм) та наявному централізованому державному забезпеченні підрозділу пальним (в 2014 році видано близько 400 літрів при витраті більше 7 тонн, а з початку 2015 року видано 0 літрів при витраті 1,15 тонни) надзвичайно складно реагувати на всі виклики. Лише завдяки допомозі райдержадміністрації, небайдужих керівників та мешканців району нам вдається підтримувати боєздатність підрозділу. Принагідно - дякую всім за допомогу.

Р. Силенко,
начальник пожежно-
рятувальної частини

Комментариев нет:

Отправить комментарий