вторник, 29 ноября 2016 г.

Про вітрянку і грип

Нещодавно з’явилася інформація, що почастішали випадки захворювання дітей на вітрянку. Чи може повторитися ситуація 2014 року, коли ця недуга вразила понад сотню маленьких мешканців нашого краю і близько двадцяти дорослих? Таке запитання „Промінь” поставив О.І. Шарпан – заступнику головного лікаря з медичної частини районного центру первинної медико- санітарної допомоги.


За словами О.І. Шарпан, протягом останнього місяця в межах приписної дільниці (м.Сновськ і навколишні села) захворіли на вітряну віспу семеро дітей. (А з початку року таких випадків зареєстровано вже 12). Переважна більшість недужих – дошкільнята з міста. Наразі ситуація стосовно рівня захворюваності перебуває у звичних межах.
Якщо нагадати основні симптоми вітрянки, то це передовсім сильне висипання на тілі (причому вражається не лише шкіра, а й слизові оболонки, внутрішні органи), пацієнта трохи лихоманить, він відчуває зуд, слабкість, головний біль. Дорослі люди зазвичай переносять хворобу значно тяжче. У них, серед іншого, може піднятися висока температура, виникає необхідність госпіталізації до інфекційного відділення райлікарні. Там для них проводиться дезінтоксикаційна терапія. Найгірше, що може статися – це ускладнення, скажімо, вірусна пневмонія. Щоб зняти нестерпний зуд, доводиться призначати хворому спеціальні препарати.
Правдою є те, що діти переносять вітряну віспу значно легше, ніж дорослі люди. Перебіг хвороби – 10 днів. (П’ять - триває висипання, ще стільки ж – так званий післявисипний час). Загалом інкубаційний період складається з трьох тижнів.
Відомий усім метод протидії симптомам вітрянки – ставити крапки зеленкою на тілі - вважається архаїчним, і подекуди застосовується хіба що для того, аби визначити нові підсипання. Колись у минулому в народі з відверто дивних міркувань вирішили, ніби хвора дитина менше чухатиметься, якщо її накрити периною, а зверху ще й накласти подушок. Засіб відверто сумнівний з точки зору офіційної медицини.
Захворювання на вітряну віспу викликає вірус Герпеса-Зостер. Найкращий спосіб уникнути нездужання – вдатися до профілактичного щеплення. Відповідна вакцина є в аптеці. Але в нашому районі цією можливістю ще ніхто не скористався. Медпрацівники постійно роз’яснюють людям ефективність такого варіанту турботи про здоров’я.
До речі
Наближається зимова пора року й підвищується ризик поширення грипу. Є інформація, що Києвом «гуляє» так званий гонконгський штам такого захворювання. Захистити себе від хвороби можна завдяки вакцинації. На минулому тижні такий препарат уже завезено до місцевої аптеки. Коштує він майже двісті гривень. Але вже батьки трьох дітей замовили щеплення від грипу.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий