четверг, 3 ноября 2016 г.

Сновське бюро правової допомоги інформує, що можливості отримання житлової субсидії орендарями квартир


У поточному році уряд тричі переглядав порядок надання населенню субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, кожен раз його спрощуючи. Але, незважаючи на це, у громадян досі виникає ряд питань, зокрема, як отримати субсидію орендарю квартири.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів №848 від 21 жовтня 1995 року, зокрема пунктом 6, передбачено, що субсидія в окремих випадках може призначатися особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає в житловому приміщенні (будинку) на підставі договору найму (оренди) житла. Відшкодування на оплату житлово-комунальних послуг таким особам призначається за рішенням комісії створеної райдержадміністрацією.
Щоб скористатися правом на отримання субсидії наймачі житла повинні підтвердити факт проживання в орендованій квартирі і оплачувати житлово-комунальні послуги. Підтвердженням факту проживання в квартирі є  договір найму житла.
Для призначення житлової субсидії в такому випадку до управління соціального захисту населення райдержадміністрації за місцем проживання, необхідно подати заяву про призначення житлової субсидії, декларацію про доходи та витрати членів сім'ї орендаря і договір найму (оренди) житла.
При цьому варто пам'ятати, що договір найму житла повинен відповідати умовам ст.ст 810-825 Цивільного кодексу України. Зокрема, документ повинен бути викладений в письмовій формі і нотаріально посвідчений, якщо мова про термін дії більше 3 років.
Типовий договір на оренду житла законодавством не передбачений. Практика виходить з того, що в такому документі, з метою уникнення непорозумінь, потрібно вказати усі дані що ідентифікують орендаря та орендодавця, характеристику житла, строк, на який укладається договір, розміри і строки внесення орендної плати та умови її перегляду, можливість дострокового розірвання договору, права  та відповідальність сторін.
Договір складається в двох примірниках, котрі мають однакову юридичну силу.

Більш детальну інформацію та примірний договір найму житла можна одержати звернувшись до відділу «Сновського бюро правової допомоги» Менського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  за адресою: м. Сновськ, вул. Миру, 51а т. 2-13-48(94). Також за правовою допомогою звертайтесь до Менського місцевого центру з надання БВПД з 9-00 до 18-00 за адресою: м. Мена, вул. Героїв АТО, буд. 9. тел: 3-30-01  та на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.

заст.. начальника Сновського
бюро правової допомоги
Ірина Литвиненко

Комментариев нет:

Отправить комментарий