пятница, 18 ноября 2016 г.

Хвала рукам, що пахнуть хлібом!

Шановні працівники агропромислового  комплексу району!
Прийміть щирі вітання з нагоди професійного свята – Дня працівників сільського господарства! Суспільство високо цінує професіоналізм, глибоке знання справи, любов до землі сільських трударів. В нелегкий для країни час від ваших рук залежить забезпечення продовольчої безпеки держави, тому необхідно віддати вам належну шану і подяку за відданість обраній професії та вклад у розвиток аграрного комплексу.

У нинішньому непростому за фінансово-економічними та погодними умовами році працівники галузі, керівники та фахівці господарств, фермери доклали чимало зусиль для того, щоб посилити позитивні тенденції в розвитку сільськогосподарського виробництва.
Святкування Дня працівників сільського господарства є даниною любові й поваги до землі-годувальниці, до хліба, до його творця – хлібороба. І доки невтомні руки сільських трударів плекатимуть у полі колос, буде у кожній оселі хліб і пісня, творитиметься невмируща поезія життя.
У цьому році (за 10 місяців) обсяг капітальних інвестицій у сільське господарство району становить 25,5 млн. гривень. Найбільше інвестовано в приватні сільськогосподарські підприємства „Сновський”, «Яна Плюс», «Прогрес» та СТОВ «Щорссільгоспсервіс». За оперативними даними, придбана 51 одиниця сільськогосподарської техніки на загальну суму 24,5 млн. гривень. Диплом за перемогу в обласній номінації «Інвестуємо і розвиваємо» отримало ПСП «Яна Плюс».
У районі очікуємо зібрати близько 47 тисяч тонн зернових культур. Це - значна перемога хліборобів району. На сьогодні вже намолочено 43 тисячі тонн (при середній урожайності 33,7 центнера з гектара). Розвиток зернової галузі та її інфраструктури - зерносушильного господарства, передбачає нарощування загальних посівних площ. При цьому сільськогосподарськими підприємствами приділялась серйозна увага збереженню родючості ґрунтів, покращенню насінництва, використанню новітніх технологій у сфері агротехніки. Під урожай 2016 року, за попередніми даними, внесено 2140 тонн діючої речовини мінеральних добрив, що становить 99 кг/га діючої речовини (це більше проти відповідного періоду минулого року на 20 кг/га). Під посів озимих культур урожаю 2017 року вже внесли 490 тонн діючої речовини мінеральних добрив, або 60,5 кг/га д.р. (проти 34 кг/га 2016 року). Взагалі під майбутній урожай закуплено 672 тонни діючої речовини мінеральних добрив.
Сільгосптоваровиробниками району за 10 місяців вироблено валової продукції на суму 97,1 мільйона гривень. Це на 6,6 мільйона більше, ніж у минулому році. В рослинництві вироблено продукції на 87,2 мільйона гривень. Проведено посіви озимих зернових культур на площі 7,4 тисячі гектарів (163% до плану), крім того посіяно озимого ріпаку на площі 2194 га та підготовлено близько 3,2 тисячі гектарів площ під урожай майбутнього року. В районі займаються вирощуванням соняшнику, сої, озимого та ярого ріпаку, і, слід відзначити, що площі під технічними культурами щороку збільшуються.
У тваринництві в цьому році за десять місяців вироблено валової продукції на 9,9 мільйона гривень, що становить 127% до відповідного періоду минулого року. На жаль, у районі тваринництвом займаються тільки ПСП «Яна Плюс», СВК «Райдуга» та ПСП ім. Ватутіна. Ті господарства, які зберегли поголів’я великої рогатої худоби, мають наміри займатися тваринництвом, використовуючи сучасне обладнання доїльних залів. Станом на 1.11.2016 року в сільськогосподарських підприємствах району утримувалось 1158 голів великої рогатої худоби, в тому числі 594 корови, 24624 голови птиці, що становить до 2015 року, відповідно, 91%, 88% та 72%. Всього за десять місяців надоєно 2025,9 т молока, вирощено худоби та птиці 161,4 т. Щодо показників продуктивності, то надій молока на одну корову на початок року становив 3024 кг (135% до 2015 року), середньодобовий приріст великої рогатої худоби – 453 грами (на 39% більше, ніж у 2015 році). На 100 корів одержано 56 голів приплоду, що на 10% менше 2015 року. За десять місяців ввели первісток у стадо 19%, що на 2% більше, ніж за аналогічний період торік. З метою недопущення в подальшому зменшення поголів’я худоби, в першу чергу маточного, встановлено контроль за відтворенням. Введення в стадо за рік не менше 30% первісток. Триває виділення із стада для збереження і подальшого розведення в господарствах кращих тварин, найбільш цінних за продуктивними якостями. З метою розвитку високотехнологічного виробництва та покращення якості молочної продукції працюють два доїльні зали в ПСП «Яна Плюс» та СВК «Райдуга».
Для стабілізації виробництва тваринницької продукції, нарощування поголів’я великої рогатої худоби та збільшення його продуктивності в осінньо-зимовий період 2016-2017 років сільськогосподарськими підприємствами проведено комплекс заходів щодо підготовки тваринницької галузі до роботи в зимовий період. На 1 умовну голову на зимівлю заготовлено 30,3 центнера кормових одиниць. Для поповнення раціону білковими кормами організована закупівля соняшникового шроту.
Завершуються роботи з будівництва третьої черги зерносушильного комплексу (елеватора) на 30 тисяч тонн в приватному сільськогосподарському підприємстві «Яна Плюс». Всього в районі працює п’ять сушарок (три з яких – на альтернативному паливі), потужність яких складає 2,5 тисячі тонн на добу. Це дає можливість вчасно впоратися з обробкою врожаю та надавати послуги з сушіння зерна іншим районам.
Підбиваючи підсумки цього складного сільськогосподарського року, хочу акцентувати, що основним нашим багатством на селі залишаються люди. Тож, шановні хлібороби, нехай ваші працьовитість, мудрість та наполегливість і надалі створюватимуть достаток на наших столах.
Треба щиро привітати ветеранів сільського господарства, людей, які, не шкодуючи себе, віддавали аграрній сфері кращі роки свого життя. Вітаю також керівників господарств, завзятість яких виводить трудові колективи на шлях до успіху.
Вітаючи зі святом працівників села, не можна не сказати слова подяки й на адресу тих установ, які безпосередньо беруть участь та координують працю сільськогосподарських трудівників. Це спеціалісти відділу агропромислового розвитку РДА, відділу Держгеокадастру в Сновському районі, Держспоживслужби. Адже у всіх нас єдині завдання і мета – дбати про добробут людей.
Шановні працівники сільського господарства Сновщини, ветерани сільськогосподарського виробництва, спеціалісти районної ланки! Напередодні професійного свята щиро і сердечно вітаю вас, бажаю міцного здоров’я і мирного неба!
Нагороджені до свята
Почесною грамотою обласної державної адміністрації відзначено А.П. Ігнатенка – голову сільськогосподарського виробничого кооперативу „Райдуга”.
Почесною грамотою обласної ради – А.О. Захарченка – заступника директора з тваринництва приватного сільськогосподарського підприємства „Яна Плюс”.
Відзнаками департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації – В.П. Авраменка – директора з виробництва приватного сільськогосподарського підприємства „Яна Плюс”, М.Г. Клименка – тракториста-машиніста сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Щорссільгоспсервіс” та Н.І. Білоус – оператора машинного доїння сільськогосподарського виробничого кооперативу „Райдуга”.
Почесною грамотою обкому профспілки працівників АПК нагороджена Т.О. Пилипенко – головний бухгалтер ПВТП „Яна”, голова профкому. Почесною грамотою райкому профспілки працівників АПК нагороджена В.А. Полюшко – бухгалтер ПСП „Промінь”, заступник голови профкому.
Спільною почесною грамотою районної державної адміністрації та районної ради нагороджений В.О. Моцар – головний бухгалтер сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Щорссільгоспсервіс”.
Г.І.Сіромолот (головний спеціаліст у галузі рослинництва відділу агропромислового розвитку райдержадміністрації), Д.С. Мязін (тракторист-машиніст приватного сільськогосподарського підприємства „Сновський”), А.В. Омельяненко (тракторист-машиніст приватного сільськогосподарського підприємства ім.Ватутіна) нагороджені грамотами районної ради.
Н.П. Пилипенко – завідуюча складом приватного сільськогосподарського підприємства „Прогрес”, С.Ф. Апецько – комірник сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Щорссільгоспсервіс”, Р.В. Бодуля – тракторист-машиніст приватного сільськогосподарського підприємства „Сновський” нагороджені грамотами районної державної адміністрації.
Оголошено подяки голови районної державної адміністрації: В.А. Зарецькому – механізатору сільськогосподарського виробничого кооперативу „Райдуга”; О.А. Чернецькому – трактористу-машиністу приватного сільськогосподарського підприємства ім. Ватутіна; Б.М. Лобуренку – ветеринарному фельдшеру приватного сільськогосподарського підприємства „Яна Плюс”; В.О. Клименку – агроному приватного сільськогосподарського підприємства „Сновський”; М.І. Стрільцю - твариннику сільськогосподарського виробничого кооперативу „Райдуга”.
За результатами трудового змагання між працівниками сільськогосподарських підприємств у період проведення комплексу сільськогосподарських робіт в поточному році визнано переможцями в номінаціях: „Краще підприємство 2016 року” - ПСП “Яна Плюс”, с. Петрівка, директор – О.Д. Веселий; „Кращий комбайнер 2016 року” - М.В. Вовчок та Р.М. Северин - трактористи-машиністи сільськогосподарського виробництва ПСП „Прогрес”, с. Хотуничі; „Кращий механізатор 2016 року” – О.М. Куценко – механізатор сільськогосподарського виробництва СТОВ „Щорссільгоспсервіс”, м.Сновськ; „Кращий водій 2016 року” – А.М. Деркач – водій ПСП „Прогрес”, с. Хотуничі; „Кращий працівник з виробництва молока 2016 року” – Т.Л. Кулініч - доярка ПСП „Яна Плюс”, с. Петрівка; „Кращий майстер з виробництва яловичини 2016 року” – А.І. Примак - тваринник ПСП “Яна Плюс”, с.Петрівка; „Кращий працівник з виробництва продукції птахівництва 2016 року” – А.О. Симан - працівник птахопідприємства ТОВ „МК-Добробут”, м. Сновськ; „Кращий фахівець сільського господарства 2016 року» - В.М. Корчака - головний агроном ПСП „Прогрес”, с. Хотуничі.
Диплом за перемогу в номінації „Інвестуємо і розвиваємо” отримало ПСП „Яна Плюс”, директор – О.Д. Веселий.
Н.ДЯТЕЛ, начальник відділу агропромрозвитку РДА

Комментариев нет:

Отправить комментарий