пятница, 18 ноября 2016 г.

Лисиці бувають і скаженими

Вже більше місяця минуло, відколи у Щокоті було зареєстровано випадок захворювання тварини на сказ. Коротко нагадаємо: 4 жовтня близько опівночі одна літня мешканка села почула, як надворі гавкає її собака. Визирнувши з хати, побачила, що пес зчепився з лисицею. Жінка побоялася втручатися й повернулася до оселі. Вже зранку виявила біля собачої будки мертву лисицю. Було схоже, руда хижачка завітала на обійстя й кинулася на собаку. Оскільки така поведінка тварини виглядала явно нетиповою, хазяйка вирішила звернутися до фахівців ветеринарної служби.



За словами керівника місцевої ветеринарної лікарні А.Лопатіна, спеціалісти прибули до Щокота, забрали мертву лисицю й провели перші заходи з дезінфекції дворища, де все сталося. Зразки тканин тварини були відправлені до лабораторії, в Чернігів. Наступного дня звідти оперативно надійшов висновок: хижачка була хворою на сказ.
Згідно з діючими нормами Щокіт довелося оголосити неблагополучним населеним пунктом. Розпочався подвірний обхід села. Щеплення проти сказу провели для 9 собак і 16 котів, а також – 16 голів великої рогатої худоби та 4 кіз. Потім те ж саме зробили у визначеній загрозливій зоні. В Попільні вакцинували 21 голову ВРХ, 5 собак, 4 котів, у Низківці – 67 голів ВРХ, 29 собак, 20 котів, у Радвиному – 1 голову ВРХ, 2 собак і 1 кота. Наразі ситуація контрольована, нових випадків спалаху захворюваності на сказ не фіксувалося. Загалом станом на початок листопада на Чернігівщині 32 населені пункти визнані неблагополучними на сказ. (Переважно в південних і південно-західних районах області). Торкнулася ця проблема і наших сусідів. На Корюківщині скажена лисиця завдала клопоту в селі Стопилки, на Менщині, у Городищі – „оскаженів” єнотовидний собака, а в межах мисливських угідь Городнянського лісгоспу шкоди наробила ще одна хвора лисиця.
До речі, в межах Низківської сільради випадок захворювання тварини на сказ стався десять років тому.
А.Лопатін звернув увагу читачів „Променя” на те, що треба з розумінням поставитися до платні за щеплення худоби і тварин. Дійсно, торік за це працівники брали по 5 гривень, а нині – уже по 20. Ветеринарна лікарня фінансується тепер з обласного бюджету, виділених облрадою коштів недостатньо. Навіть на зарплатню ветеринарам передбачена лише половина суми, яка потрібна. Решту ж грошей вони мають заробляти, надаючи платні послуги. Окремий момент – цьогоріч не надходили з бюджету гроші на закупівлю вакцин. Тобто фактично одне щеплення й досі коштує 5 гривень, а 15 гривень – то вартість препарату. Звісна річ, такий стан справ нормальним назвати складно, але ж попри все, треба протидіяти поширенню сказу. Бо як ситуація вийде з-під контро­лю – наслідки можуть бути дуже серйозними.
Стосовно ж, власне, профілактики сказу, то мешканці району мають звертати увагу на невластиву для диких і свійських тварин поведінку. У разі якихось ексцесів – негайно повідомляти про це ветеринарній службі. Хоча не завадить бути реалістом. Адже візит лисиці у чийсь двір ще не означає, що вона хвора. Можливо, їй просто захотілося поїсти. Кілька років тому у Великому Щимелі була історія: лисиця прорила під фундаментом нежилої хати нірку й вивела дитинчат всередині оселі. Згодом оця „руда сімейка” взялася освоювати околиці й навідуватися в курники. Мешканка села якось помітила, як на її дворі лисеня схопило курча й рушило в хащі. Жінка прослідкувала за непроханим гостем і таким чином вдалося виявити лігвище хижаків у будинку.
До речі
Вже минуло чимало часу, відколи відбулися зміни в роботі ветеринарної служби. Якщо ветлікарня працює так, як і раніше, то ветуправління тепер називається інакше – райуправління держпродспоживслужби. Як розповів виконуючий обов’язки начальника цієї структури В.Шишко, до її повноважень належить контроль за якістю продуктів харчування. (А не лише м’яса чи ковбаси). У нинішньому році згідно з наказом Міністерства аграрної політики триває безкоштовна реєстрація всіх підприємців, які продають харчі. Таку процедуру в районі пройшли вже 85 суб’єктів підприємницької діяльності. Але не всі. Тож управління держпродспоживслужби нагадує бізнесменам про необхідність до кінця року привести свою роботу у відповідність з вимогами законодавства. Це допоможе уникнути штрафу.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий