пятница, 17 июля 2015 г.

Громадська рада

Відповідно до плану роботи громадської ради при райдержадміністрації було створено та затверджено робочу групу з питань відкритості і прозорості діяльності органів влади.


На минулому тижні її члени в рамках ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» взяли участь у Дні відкритих дверей і ознайомились з роботою служби у справах дітей РДА (начальник – Світлана Лихошерст). Основним напрямком роботи служби є виявлення дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, постановка їх на облік, надання найнеобхіднішої допомоги, сприяння у захисті прав та інтересів дитини. Діти саме цієї категорії найчастіше стають так званими "соціальними сиротами", адже їх батьки неналежним чином їх утримують та виховують, вживають алкоголь, ухиляються від виконання своїх батьківських обов’язків. Як результат - протягом 2015 року вже розглянуто 8 позовних заяв про позбавлення батьків батьківських прав. Серед приємних моментів у роботі – це влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у сімейні форми виховання. За нинішній рік у районі усиновлено одну дитину. На сьогодні на Щорсівщині є 11 прийомних сімей, де виховується 17 дітей. Нині найбільше роботи у комісії з питань захисту прав дитини, на засідання якої розглядаються питання - чи не порушуються права неповнолітніх дітей, коли їхні батьки купують або продають житло.
Члени громадської ради завітали і до архівного відділу РДА (начальник - Ірина Колодюк) та ознайомились зі специфікою його роботи. В архіві, який нині розміщений в Щорсі по вул. К.Маркса, 9, зберігаються документи з 1943 року. Їх понад 20 тисяч. Всі відомості про архів кожен може знайти на офіційному веб-сайті райдержадміністрації http://schorsadm.cg.gov.ua. Саме за допомогою сайту мешканці Україні й СНГ найчастіше знаходять потрібну їм інформацію. За минулий рік було 265 звернень. В архіві району зберігаються відомості про ліквідовані підприємства, про перейменування вулиць, колгоспів, результати виборчих перегонів, є фонди особливого призначення (наприклад, зберігаються агітаційні передвиборчі матеріали) тощо. На жаль, до цього часу в районі не створено єдиного трудового архіву. Всю роботу архівного відділу веде один працівник. Щоб передати документи в архів, треба пройти відповідну процедуру: їх треба впорядкувати, описати, передати в Чернігів на погодження й лише тоді – на зберігання. Тільки за цей рік передано на погодження 1050 документів. Є певна номенклатура, ведеться каталогізація фондів, яка дає змогу швидко знайти відповідні документи. До речі, не до всіх з них є вільний доступ пересічного мешканця.
Члени громадської ради переконалися, що відкритість і прозорість в діяльності органів влади є невід’ємними характеристиками здійснення ефективного державного управління та обов’язковими умовами на шляху демократичного розвитку держави.

Лариса МАРТИНЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий