понедельник, 6 июля 2015 г.

Про газ і не тільки

Мешканці Щорського району мають бути готовими до того,
що з 1 липня від них вимагатимуть укласти нові договори на газопостачання.


Річ у тім, що в Чернігівській області з’явилося нове підприємство – ТОВ «Чернігівгаз збут». У документах видом його діяльності значиться торгівля газом через місцеві трубопроводи. Цю фірму наприкінці минулого року створило публічне акціонерне товариство з газопостачання та газифікації «Чернігівгаз», дата реєстрації – 31 грудня 2014 р. Директором структури став 2 березня 2015 р. І.М. Луста. Фактично ТОВ «Чернігівгаз збут» є чимось на кшталт підпорядкованого ПАТ «Чернігівгаз» підприємства, простіше кажучи – належить одним і тим же людям. Здавалося б, пересічним громадянам має бути байдуже – що там реєструють чи оформлюють між собою комерсанти (головне, аби все відбувалося законно). Проте в даному випадку поява ніби нового постачальника спричиняє і певні клопоти для тих людей, які користуються газом. Тепер споживачам треба укласти новий договір з ТОВ «Чернігівгаз збут» про надання послуг з газопостачання. (Щоправда, фірма заспокоює – процес триватиме поступово). Для цього потрібно надати до місцевого структурного підрозділу газівників такі документи: паспорт громадянина, довідки про присвоєння ідентифікаційного коду і про зареєстрованих у помешканні людей, документи, що підтверджують право власності на нерухомість (договір купівлі, дарування тощо) і право на пільги, техпаспорти на оселю, газове обладнання та лічильник (за наявності).
З 1 липня автоматично змінюються особові рахунки споживачів. Починаючи від цієї дати, оплата послуг газопостачання (в тому числі – погашення заборгованості), здійснюватиметься на поточний рахунок із спеціальним режимом використання ТОВ «Чернігівгаз збут». У зв’язку з цим споживачам природного газу рекомендовано повідомити до абонентського відділу місцевої філії газового господарства покази лічильника станом на кінець червня. Це необхідно зробити з метою уникнення розбіжностей при розрахунках за спожитий газ.
Вищенаведені зміни можуть відчутно вплинути на роботу колективу райуправління соцзахисту при призначенні населенню субсидій на житлово-комунальні послуги. Як розповіла «Променю» керівник цієї установи О.Запорожець, якщо змінюються особові рахунки громадян у сфері газокористування, то виникає необхідність вносити поправки у документацію кожної людини, яка звернулася за відповідною субсидією. А це – додатковий клопіт і витрати робочого часу, щоб обробити нові дані. Нині спеціалісти управління дуже завантажені оформленням субсидій, станом на 26 червня в районі 597 сімей отримують таку допомогу (в 501 випадку нарахування здійснено автоматично, у 96 – після нових звернень). Загалом же з 1 травня по субсидії звернулися 820 мешканців Щорсівщини, а на липень вже існує попередній запис з понад трьохсот осіб. Такий обсяг документообігу змушує персонал управління працювати навіть у вихідні. Тож зміни рахунків у сфері газопостачання збільшать навантаження на процес.
Наостанок треба розповісти читачам «Променя» про одну ініціативу нашої газети. До редакції час від часу звертаються люди з проханням розібратися, навіщо газівники у квитанції за послуги зазначають не лише суму за фактично спожитий обсяг газу, а ще й якийсь «прогнозний платіж». Для багато кого з наших земляків це виглядає як недоречна плутанина. До того ж різниця між «фактом» і «прогнозом» інколи може «кудись зникати». Відповідне запитання ми спрямували електронною поштою 30 червня до фахівця із зв’язків з громадськістю ПАТ «Чернігівгаз» Н.Свириденко. Відповідь ми отримали цієї п`ятниці. Публікуємо її без скорочень, висновки читачі хай зроблять самі.

Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий