четверг, 16 июля 2015 г.

Маленький внесок до великого екологічного проекту

Про проблеми в сфері благоустрою населених пунктів та збереження довкілля добре відомо. І майже кожна людина нарікає на ситуацію, яка зараз склалася. Щоправда, далеко не всі своїми вчинками підтверджують готовність дбати про охорону навколишнього природного середовища. Хоча для цього інколи потрібно зовсім небагато.

У даному випадку мова піде про утилізацію використаних батарейок. Зазвичай, мало хто задумується над тим, що звичайні „пальчики” з ліхтарів або побутової техніки (тих таки телевізійних пультів дистанційного керування) можуть завдати значної шкоди природі. А це дійсно так. Хімікати, які в них знаходяться, при розкладанні негативно впливають на все живе довкола. І щоб цього не сталося – батарейки треба належним чином утилізувати.
У нашому районі першими приєдналися до екологічного проекту „Здай батарейку – врятуй планету” працівники центральної бібліотечної системи. Її директор Н.П. Мокросноп розповіла „Променю”, що три роки тому в бібліотеках Щорсівщини були обладнані відповідні куточки – з коробками для збору батарейок і роз’ясненнями, для чого це робиться. Читачі приходять по книги, дізнаються про акцію і вже наступного разу приносять „використані джерела енергії”. Подібну ініціативу підтримали здебільшого в Щорсі, але й по селах (Сновське, Тихоновичі, Великий Щимель тощо), знайшлися люди, які зробили свій маленький внесок у збереження довкілля. Зібране в районі – а це 3-4 кілограми на місяць – при нагоді переправляється до Чернігова, в магазин спортінвентаря й туристичного спорядження „Адреналін”. І вже звідти чималий вантаж вивозять до Львова, де функціонує переробний завод. (Раніше також існувала можливість відправити батарейки посилкою через пошту, такий варіант оплачував один благодійник). Загалом же центральна бібліотечна система діє в цьому напрямку згідно з відповідною районною програмою „Про поводження з побутовими відходами на 2011-2016 рр”.
До речі, з минулого року до екопроекту „Здай батарейку – врятуй планету” долучився і приватний підприємець Г.А. Мудрицький, який у магазині „Орбіта” теж приймає використані батарейки. Ідея підтримати ініціативу власника магазину „Адреналін” з’явилася в нього під час спілкування в соціальній мережі Facebook. Виявилося, в Щорсі достатньо свідомих людей – як молодих, так і літніх – котрі переймаються проблемами екології. Щоправда, дехто цікавиться – де вигода від участі? Тож доводиться пояснювати – це не комерційний прийом вторинної сировини, це – процес утилізації. Так, у лютому Г.А.Мудрицький відвіз до Чернігова 5-літрове цеберко батарейок. Здавалося б – дрібниця, але ж кожна значна справа починається з маленького першого кроку. І якщо кожна людина зробить його – наш світ стане кращим.
Матеріали підготував Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий