пятница, 31 июля 2015 г.

Пішло зерно нового врожаю

21 липня зерновий склад приватно-виробничого комерційного підприємства «Імпульс» прийняв першу вантажівку з зерном урожаю 2015 року. Сезон відкрила седнівська «Чернігівеліткартопля». Взагалі, за словами очільника зерноскладу Г.О. Синельника, послугами підприємства користуються сільгоспвиробники кількох сусідніх районів. Так уже цьогоріч завезли понад 2 тисячі тонн продовольчої пшениці третього класу з Седнєва Чернігівського району, Ленінівки Менського і СТОВ «Щорссільгоспсервіс» нашого району. З кожної машини лабораторія бере на аналіз зерно і вже потім починається процес прийомки. Виробнича лабораторія працює ефективно завдяки зусиллям і досвіду колишньої завідуючої лабораторією Корюківського хлібоприймального підприємства Н.Ф. Сергійчук. Доволі часто її запрошують до Щорса як консультанта-наставника.


Потужності зерноскладу на сьогодні становлять 12 тисяч тонн збіжжя, хоча запланована проектна потужність – 40 тисяч. Те, що склади безумовно будуть затребувані, не викликає сумніву, адже сьогодні підприємство змушене відмовляти в прийманні фуражного зерна. Уже зараз укладені договори на зберігання 36 тисяч тонн зерна кукурудзи. Задоволеними залишаться й інвестори, які вклали у будівництво сучасного зерноскладу значні кошти.
- У нас обладнана й діє найбільша в Європі сушарка на дровах. У нинішніх умовах значного здорожчання газу це набуло особливої актуальності, ділиться Г.О. Синельник. – Потужність теплогенератора на дровах – 6,5 мегават. Щоб стало зрозумілим, вироблюваної теплової енергії вистачило б для опалення 100 тисяч квадратних метрів житлової площі, іншими словами - цілого мікрорайону великого міста.



Обладнання пройшло випробовування ще торік, витримало серйозну перевірку й працює надійно. До Щорса за досвідом нині звідусіль поспішають сільгоспвиробники. Особливу зацікавленість виявляють Київська, Черкаська, Сумська, Житомирська та інші області, де немає проблем із дровами. Інша справа південні регіони, які залежать від газу.
Колектив зернового складу налічує 25 чоловік, із яких 16 – основні працівники. У переважній більшості це люди відповідальні й високопрофесійні. Взяти до прикладу оператора елеватора Сергія Баса й слюсаря Володимира Лобура. Керівництво схвально оцінює їх працю. З огляду на погоду, пік приймання зерна нового урожаю ще не настав. І все ж на територію складу постійно прибувають вантажівки із збіжжям. Так, пшеницю, яка надходить із СТОВ «Щорссільгоспсервіс», якісно оцінюють дуже високо: близько 80 відсотків урожаю – продовольча. Щоправда, ціна на неї почала падати. За тонну продовольчої пшениці третього класу нині дають 3160 грн. Фуражна, відповідно, дешевша.
Територією зерноскладу проходить залізнична гілка. Одночасно на колії на пункті відвантаження зерна може перебувати 10 вагонів. Г.О. Синельник пригадує, як торік у жнивну пору одночасно вивантажували по десятку автівок із зерном.
У напруженому ритмі працює і мозковий центр ПВКП «Імпульс». Ми так і не змогли через неймовірну завантаженість і зайнятість поспілкуватися із головним бухгалтером Павлом Савіним. Економіст підприємства Дмитро Хомчук також дуже затребуваний.
…Коли ми виїжджали з величезного господарського двору зерноскладу, охоронець саме відкривав ворота для багатотонної вантажівки, що доставила збіжжя. Жнива тривають.
Валентина
ВОЛОКУШИНА
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий