вторник, 14 июля 2015 г.

Окраса свята – дівочий вінок













Вже давно відомо, що розповісти про перебіг свята Івана Купала доволі складно. Це саме той випадок, коли краще один раз побачити, ніж сто разів почути. А головне - відчути атмосферу події, яка ніби єднає нас із далеким минулим. Воно й дійсно: того дня (чи точніше сказати – вечора) у повітрі відчувається щось особливе, щось таке, що бентежить душу й робить серце схильним до розкутих веселощів. І не даремно ця українська народна традиція так міцно вкоренилася в нашому житті.
Природа, річка, понад берегом – шашличний аромат, десь в улоговинах з’являється перший вечірній туман. Лунає музика, все більше й більше людей збирається біля міського пляжу. Ще сонце не встигло сховатися за обрій, як розпочалася концертна програма, підготовлена колективом районного Будинку культури та молоддю.
Танці й співи налаштовували присутніх на веселий лад. Коли надійшла черга Купальського обряду – емоції почали просто вирувати. Все перетворилося на свято молодості й краси. Дзвінкоголосо співали дівчата, кожен бажаючий міг долучитися до хороводу, прикрасити стрічкою дерево. Коли у річку пустили вінки, то виявилося – течія заслабка. Тож щоб один із символів вечора – великий вінок зі свічками – спрямувати на середину русла, хтось із юнаків-відчайдухів зайшов у воду і виштовхав таки його подалі, у святкову невідомість…
Як завжди, було на святі й стрибання через багаття, коли будь-яка людина могла без крихти страху ніби проскочити крізь вогонь. Це особливо радісне відчуття, коли відриваєшся від землі й за мить проносишся між язиками полум’я.
Багато дівчат були вбрані у шикарні вінки. Можливо, вони зібрали стільки гарних квітів, коли, повіривши у легенду, шукали в темряві цвіт папороті? Хтозна. Але незаперечним фактом стало те, що саме вінки і стали головною окрасою свята Івана Купала.
Сутінки підкралися непомітно, але святкування це не зупинило. Тривала дискотека, навколишня місцевість гостинно прийняла безліч відпочиваючих, які у колі рідних та друзів змогли відчути чарівність купальської пори…
Фото Олега
МІРОШНИЧЕНКА

Комментариев нет:

Отправить комментарий