пятница, 31 июля 2015 г.

Обмінялися досвідом

У Молдові пройшла Міжнародна
конференція IEARN, на якій Україну представляла Щорська районна гімназія
Педагоги Молдови, України, Грузії, Білорусі 7-8 липня 2015 р. зустрілися у Кишиневі на конференції учасників міжнародної програми IEARN. Координатори презетували досвід і методичні аспекти роботи вчителів та учнів у міжнародних і регіональних телекомунікаційних проектах.
IEARN (International Education and Resource Network) – Міжнародна освітня та ресурсна мережа, в якій співпрацюють вчителі та учні більш, ніж 40 тисяч шкіл та молодіжних організацій 140 країн. Мета конференції у Молдові (i-Engage Teacher Network Project Committy) – створення онлайн-регіональної мережі для подальшого міжнародного співробітництва і громадянської активності вчителів Молдови. 35 педагогів з Молдови і 12 тренерів з України, Грузії і Білорусі зустрілися, навчалися та обмінювалися досвідом роботи в телекомунікаційних проектах.
Я була приємно здивована, коли координатор України запросила мене поїхати на конференцію. Наша команда тренерів складалася з 6 вчителів з різних куточків України. Темою мого виступу було: «Використання Інтернет-проектів на уроках англійської мови». Було чим поділитися з молдавськими колегами, бо наша гімназія працює в телекомунікаційних проектах IEARN з 2003 року, другий рік - у проектах E-Twinning (навчальна програма Європейської Комісії, мета якої є розвиток співпраці європейських шкіл). Наша гімназія є однією з 6 шкіл України, яка при сприянні IEARN пройшла навчання за програмою “ADOBE: голоси молодих”. Результатом нашої праці став відеофільм, створений учнями, «Якби це був лише сон». Друге місце у Європейському проекті „Connecting Classrooms” (Навчаймося разом) дало змогу нашим гімназистам відвідати резиденцію посла Великобританії в Україні та поспілкуватися з ним. Отже, за весь цей час наша гімназія набула певного досвіду роботи в міжнародних проектах.
Що дає учням гімназії робота в міжнародних проектах? Розвиває навички спілкування. Сприяє вивченню іноземної мови. Розвиває навички співпраці. Допомагає зруйнувати стереотипии. Розвиває творчість дітей.
Сьогодні важко перебільшити значення англійської мови в сучасному світі. Батьки повинні розуміти, що її знання не є привілеєм і розкішшю. Колись і комп’ютери, так само як мобільні телефони, могли собі дозволити лише люди певного соціального прошарку. Зараз такі речі є предметами першої необхідності. Те ж можна сказати і про англійську. Її вчать скрізь: у школах, університетах, на курсах. Я не буду розповідати про переваги, які надає знання іноземної мови дітям. Батьки гімназистів це добре розуміють і, сподіваюсь, не жалкують, що привели дітей до нас. Адже в гімназії у дітей є можливість вивчати навіть 2 іноземні мови - англійську поглиблено (5 годин на тиждень, а в старших класах 7 годин) і німецьку. У класах з поглибленим вивченням вони навчаються за британськими підручниками, які батьки купують за власні кошти, бо дорослі розуміють, що навчатися за автентичними підручниками більш ефективно.
Навчатися за гарними підручниками - це добре, але як дітям перевірити свої вміння спілкуватися англійською на практиці? Ми працюємо і в цьому напрямку. Гімназія приєдналася до спільноти “Face to Faith” (Обличчям до віри). Ця фундація, заснована Тоні Блером (колишній прем’єр-міністр Великої Британії), через новаторську освітню програму допомагає дітям з усього світу обговорювати різні питання в режимі відеоконференцій та блогів. У гімназії є комп’ютерний клас з інтерактивною дошкою, який в серпні повинен бути протестований на предмет можливості проведення відеоконференцій і, сподіваюсь, що вже з початку навчального року наші гімназисти матимуть змогу поспілкуватися з однолітками з інших країн.
Наостанок хочу звернутися до батьків. Кафедра іноземних мов гімназії працює для того, щоб не тільки надати вашим дітям якісну освіту, а й підготувати їх певною мірою до самостійного життя. Дякуємо вам за довіру, за те, що привели своїх дітей до районної гімназії.
Олена БУШТРУК,
вчитель-методист, координатор Інтернет-проектів гімназії

Комментариев нет:

Отправить комментарий