пятница, 17 июля 2015 г.

Аварія і два вбивства

Нещодавно завершилися судові процеси за декількома доволі резонансними кримінальними справами, порушеними торік у вересні (смерть людини внаслідок автокатастрофи) і в березні нинішнього року (два вбивства – у Безуглівці та Щорсі). «Промінь» свого часу коротко інформував про ці події, адже через вимоги законодавства довелося утриматися від наведення деталей злочинів.
(Зрештою, оголошення людині про підозру ще не означає, що вона винна. Останнє слово належить суду й лише він своїм вироком може визнати підсудного порушником закону). Сьогодні ж пропонуємо читачам розповідь прокурора нашого району Дмитра Васильця про позицію державного обвинувачення в суді та покарання, яке отримали злочинці.
Передовсім, треба згадати, про аварію, яка сталася в Щорсі 19 вересня 2014 року. Близько опівночі мешканець Чернігова В.Мельник, керуючи легковим автомобілем Деу-Ланос, їхав вулицею 30 років Перемоги в напрямку центру міста. При цьому він розігнався до великої швидкості, не врахував дорожню обстановку, проявив неуважність, не впорався з керуванням, що спричинило перекидання машини догори колесами. В результаті дорожньо-транспортної пригоди пасажир транспортного засобу В.Лукаш отримав тяжкі тілесні ушкодження - численні садна та рани тулуба, голови, кінцівок, перелом кісток черепа, пошкодження скроневої ділянки головного мозку, повний перелом стегнової кістки тощо. Через набрякання головного мозку постраждалий незабаром помер.
На стадії слідства В.Мельник заперечував свою вину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 286 Кримінального кодексу. За його версією, він не керував легковиком, за кермом нібито сидів потерпілий – В.Лукаш. Таку свою позицію обвинувачений підтвердив і в ході судового процесу. Але суд у даному випадку погодився з висновком прокуратури, визнавши покази підсудного захисною версією, озвученою з метою уникнення відповідальності. Також були враховані покази ще однієї потерпілої, свідків і результати проведення комплексної експертизи. Встановлено, що порушення В.Мельником правил дорожнього руху стало причиною та умовою виникнення і настання дорожньо-транспортної пригоди. Все це знаходиться в прямому причинному зв’язку з наслідками, які настали в результаті аварії (смерть людини). За таких обставин райсуд визнав В.Мельника винним у скоєнні злочину, передбаченого ч.2 ст. 286 ККУ та призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі на 3 роки з позбавленням права керувати транспортними засобами протягом 2 років. Також у повному обсязі задоволений цивільний позов прокурора в інтересах держави (в особі центральної райлікарні).
Стосовно вбивств, скоєних у Щорському районі на початку березня, то вони до певної міри схожі між собою тим, що були вчинені людьми у стані алкогольного сп’яніння. Так, 2 березня близько 7-ої години вечора в одному з приватних будинків села Безуглівка під час спільного розпиття спиртних напоїв виникла раптова сварка між громадянином Г.С. Певнем та його рідним братом. Г.С. Певень, діючи умисно і цілеспрямовано, наніс родичу удар ножем у лівий бік, внаслідок чого потерпілий помер через гостру крововтрату. Вже у ході судового засідання обвинувачений свою провину не визнав, пояснюючи, що хоч і був дуже нетверезим, але вбити брата не міг. Але ці твердження були спростовані доказовими матеріалами справи і показами свідків. Вироком місцевого райсуду від 30 червня Г.С. Певня визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення за частиною 1 статті 115 ККУ і призначено йому покарання – 7 років позбавлення волі.
Подібна історія трапилася і в Щорсі 10 березня. Ближче до опівночі місцева мешканка Д.О. Полуян під час п’яної сварки зі своїм «супутником життя» Е.А. Зінченком схопила ніж і нанесла йому удар у ліву частину грудної клітки (в область серця). Постраждалий відразу помер від гострої крововтрати. У суді обвинувачена відмовилася зізнаватися в скоєнні умисного вбивства, пояснюючи, що співмешканець погрожував їй ножем, вона вихопила в нього цей предмет, а потім Е.А. Зінченко сам наткнувся на лезо. Проте версія, що удар був рефлекторним або випадковим, мала захисний характер, не знайшла свого підтвердження. І навпаки – довела лише те, що підсудна з метою уникнення відповідальності вводить в оману суд. Врахувавши покази свідків, доказові й характеризуючі матеріали, суд дійшов висновку, що прокуратура дала вірну юридичну оцінку кримінальному правопорушенню і що вина обвинувачуваної повністю доведена. Вироком Городнянського райсуду від 25 червня громадянку Д.О. Полуян визнано винною за злочин, передбачений ч.1 статті 115 ККУ і покарано позбавленням волі на 8 років.
Слід сподіватися, вищенаведені історії змусять деяких наших земляків замислитися над своїм способом життя і можливими наслідками за скоєння злочинів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий