понедельник, 6 июля 2015 г.

Ліс людей годує. Але вже не так, як раніше



На початку літа стартував сезон збору лісових грибів та ягід. Для чималої кількості наших земляків прийшла пора активного днювання у природних угіддях: тієї ж таки чорниці можна не лише собі назбирати, а й на продаж. Для декого це – солідний заробіток.


Тільки-но з’явилися перші ягоди, ціна на них встановилася доволі непогана. Дрібнооптові перекупники пропонували по 35 гривень за кілограм, а якщо хтось вирішував продавати склянками на базарі – виходило по 42 грн. Проте така ситуація протрималася недовго, десь днів із п’ять, і вартість лісового дару почала знижуватися. Спочатку – до 30 грн. (протягом приблизно тижня), а далі – до 28, 27 і навіть 25. Цікавий момент: у сусідніх Городнянському та Корюківському районах за кілограм чорниці оптовики платять у середньому приблизно на п’ятірку менше, ніж у Щорському. Не дивина побачити в Єлінському лісі, під Загребельною Слободою, городнянців, які потім збувають зібране у Щорсі, бо тут – вигідніше…
Стосовно причин нестабільної (чи краще сказати – негативної) цінової ситуації експерти не мають одностайної думки. Стан справ на ринку споживання ягід трохи «загальмувала» війна, адже раніше частина чорниці продавалася на Донбас і Крим. Хоча основний напрямок збуту – за кордон, на захід. Щоправда, зараз не всі великооптові торговці через внутрішню нестабільність ризикують «вкладатися» в цей бізнес. Та й ягоди там потрібні чисті – достиглі, без листя, сухі. Свою роль у пониженні ціни зіграло й те, що нинішній сезон видався врожайним, особливо – як пішли літні дощі. Також спрацював відомий закон: більшає пропозиція – меншає ціна. Закупівельники далеко не всі мають холодильне обладнання для зберігання товару й тому не здатні оперувати більшими обсягами чорниці.
Ситуація в закупівлі лисичок трохи інакша, тут важливий фактор – погода. Доки було сухо в лісі – грибів обмаль, але їхня вартість коливалася в діапазоні 30, 40, 50, 80 й подекуди аж до 100 гривень. Декому з грибників у цей час дійсно щастить – мова про знавців місць, традиційно щедрих на лисички.
Наостанок треба обо-в’язково згадати й про певний негатив від природокористування. Його завдають деякі люди, які свідомо користуються «черпаками-комбайнами» при збиранні ягід. Їхні пристрої або напіввиривають із землі кущики ягід, або шкодять гілочкам та листю. А потім, у наступні роки, оті збирачі, ходячи лісом, нарікатимуть: «І що це з чорничками сталося, може, це клімат змінився?» Причина ж насправді полягає в іншому: людській жадібності й ненажерливості. А, може, хтось думає: «Після мене – хоч потоп».
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий