понедельник, 6 июля 2015 г.

«Вольна праця» - переспективне господарство



Смячан не можуть не радувати оті 300 гектарів ріллі, які орендує фермер із сусіднього Конотопа О.М. Масляний. Зазвичай врожаїться на них усе, що вирощує Олександр Максимович. Нині на 60 гектарах посадив картоплю (цією культурою останніми роками займаються здебільшого у власних підсобних господарствах), на 90 гектарах посіяв пшеницю, на 47 – просо. А ще вирощує люпин на насіння. Види на урожай непогані, - приміром, сподівається пшениці отримати щонайменше 40 центнерів на круг.

Щодо картоплі, то за роки фермерування перепробував багато нових сортів. А вибір зупинив на двох – Білій Росі та Санте. Торік вони дали гарний урожай, непоганий прибуток. Собівартість кілограма склала 65 копійок, а реалізував по 1,5 грн. Як складеться цьогоріч – загадувати рано. Бо затрати вже сягнули приблизно 1,9 грн. Усе подорожчало, а надто – мінеральні добрива. У фермера вже склалися партнерські стосунки, немає проблем із ринками збуту. Проте не можна обійти той факт, що у О.М. Масляного серед партнерів є боржники. Загалом за картоплю й зерно йому ще не повернули близько 100 тис. грн. Така сума накопичилася упродовж трьох років.
- Тож відтепер співробітництво будуватимемо за принципом передоплати, - ділиться планами Олександр Максимович. – За цей час гроші добряче знецінилися, тож навіть якщо й розрахуються боржники, втрати будуть значні.
У фермерському господарстві «Вольна праця» трудиться шестеро найманих працівників – п’ятеро механізаторів і польовий бригадир. Техніки достатньо – чотири трактори, два картоплезбиральні й один зерновий комбайни. Трактори аграрій купував нові - марки МТЗ-892, а комбайни ті, що вже чимало відпрацювали в колгоспі. Є обприскувачі, лійки, а також увесь необхідний набір техніки. Сівба, вирощування і збирання усіх сільськогосподарських культур механізовані. Фермер хотів би розширити посівні площі – відчуває, що потенціал для цього є, - але в Смячі майже всі землі орендовані.
Нещодавно в нашій країні відзначили День фермера. Праця цих трударів неоціненна, як неоціненний і внесок у продовольчий кошик країни. До Смячі приїхали заступник голови районної організації Аграрної партії України В.П. Білашко та начальник управління агропромислового розвитку РДА Н.О. Дятел. І привід був святковий: з нагоди Дня фермера та 25-річчя фермерського руху Олександру Максимовичу вручили Подяку Аграрної партії України, підписану її очільником Віталієм Скоциком. Так було оцінено вагомий внесок О.М. Масляного у реалізацію державної політики розвитку фермерського господарства. До привітань також долучилася сільський голова Т.В. Лисенко, адже завдяки його успішному господарюванню громада Смячі має суттєве поповнення до місцевого бюджету.
Валентина ВОЛОКУШИНА
На знімку: В.П. Білашко, О.М. Масляний та Т.В. Лисенко.
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий