понедельник, 27 июля 2015 г.

Про накопичувальну систему пенсійного страхування

- Уряд України з 1 січня 2017 року планує уведення накопичувальної пенсійної системи. Як вона буде впроваджуватися?

- Механізм роботи накопичувального рівня пенсійної системи передбачено Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», який було прийнято 9 липня 2003 року. Ним регламентоване існування трьох рівнів системи пенсійного забезпечення.
Перший рівень - солідарна система. Працюючі люди перераховують внески до Пенсійного фонду, і кошти йдуть на виплати пенсіонерам. Це забезпечує пенсію в розмірі близько 40-50 відсотків заробітку. Другий рівень - накопичувальна система (далі – НС), в якій частина пенсійних внесків людини відкладається на його пенсійний рахунок. Там вони накопичуються і примножуються за рахунок прибутку від інвестування. Це додасть до "солідарної" частини пенсії ще близько 15-20 відсотків і в сукупності збільшить суму до 60-65 відсотків заробітної плати. Третій рівень - недержавне пенсійне забезпечення. Людина може добровільно застрахуватися в одному з недержавних пенсійних фондів і потім отримувати додаткову пенсію. Це підніме суму ще як мінімум на 10-15 відсотків. Таким чином, як зазначав міністр соціальної політики Павло Розенко у своїх виступах, за допомогою залучення накопичувальних рівнів розмір пенсії вдасться довести з нинішніх 40-45 відсотків заробітку до 60, а то і до 80 відсотків.
- Чи зможе працівник контролювати свій накопичувальний рахунок?
- Кожен працівник зможе контро­лювати процес сплати внесків. Крім того, планується впровадити сервіс, який дозволить йому стежити за тим, скільки пенсійних активів поступило на його накопичувальний рахунок, як вони примножувалися, наскільки виросла зібрана сума. Контролювати ці процеси передбачається в онлайн - режимі.
- Хто буде забезпечувати інвестиційний дохід і вирішувати, куди вкладати пенсійні активи?
- Цим питанням будуть займатися компанії з управління активами, визначеними радою накопичувального фонду за результатами тендеру, з яким Пенсійний фонд укладе договори. При цьому доступу до пенсійних активів компанії не матимуть. Вони тільки будуть приймати рішення, куди їх вкладати: які купити цінні папери, в який банк покласти на депозит і так далі. А кошти буде перераховувати банк - зберігач відповідно до укладених договорів. Крім того, він буде здійснювати додатковий контроль за тим, як компанії розпоряджаються пенсійними активами.
- Як буде здійснюватися нагляд за усіма учасниками накопичувальної системи?
- Закон припускає жорсткий нагляд. По-перше, це сама людина, яка зможе стежити за зростанням своїх засобів. По-друге, контролювати діяльності компаній, що управляють, буде держава в особі Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, Державної служби фінансового моніторингу, Національного банку і Пенсійного фонду. Ну і по-третє, нагляд вестиме банк-зберігач.
- Який прибуток зобов'язані забезпечити компанії, що управляють активами?
- Як мінімум вони повинні захистити пенсійні активи з накопичувальної системи від інфляції. Для цього компанії з управління активами вкладатимуть їх в різні об'єкти. Закон пропонує розумно різноманітити вклади. В той же час він висуває ряд обмежень по інвестуванню: скільки можна розмістити на банківських депозитах, скільки вкласти в українські цінні папери, скільки в зарубіжні і так далі. Як зазначив голова Правління Пенсійного Фонду Олексій Зарудний, пенсійні активи накопичувального фонду вкладатимуть у безліч об'єктів. Ця різноманітність дозволить створити стійку систему, що приносить прибуток, і якщо інвестиція в один вид цінних паперів виявиться невдалою, вона перекривається надходженнями від сотень інших об'єктів. Цим накопичувальна пенсійна система вигідно відрізняється від банківських депозитів, коли об'єкт інвестиції тільки один.
- Який порядок виплати пенсії з накопичувальної системи?
- Застрахована особа, яка відповідно до закону є учасником НС пенсійного страхування, має право на отримання довічної пенсії або одноразової виплати за рахунок коштів НС пенсійного страхування, що обліковуються на її рахунку в Накопичувальному фонді за умови досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Виплата довічної пенсії здійснюється згідно із Законом "Про страхування" страховою організацією, обраною застрахованою особою.
Територіальний орган Пенсійного фонду за заявою учасника НС надає розпорядження зберігачу щодо перерахування обраній страховій організації коштів учасника в сумі, що обліковується на його накопичувальному пенсійному рахунку. Подальше управління коштами (у тому числі і їх примноження) робить вже страхова організація.
- Які умови отримання одноразової виплати?
- У разі, якщо сума на момент набуття права на пенсію не досягає мінімальної суми коштів, необхідної для оплати договору страхування довічної пенсії, визначеної Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, то ця особа (а в разі її смерті - члени її сім'ї чи спадкоємці) має право на отримання одноразової виплати. На вимогу застрахованої особи одноразова виплата здійснюється в разі виїзду цієї особи за кордон на постійне місце проживання. Якщо застрахована особа визнана інвалідом I або II групи і набуває права на пенсію по інвалідності, належні їй пенсійні активи використовуються за її вибором: або на отримання одноразової виплати, або на оплату договору страхування довічної пенсії після досягнення нею пенсійного віку.
- Хто братиме участь у накопичувальній системі?
- В обов'язковому порядку візьмуть участь в накопичувальній системі люди, яким до 1 січня 2017 року ще не виповниться 35 років. Громадяни у віці від 35 до 55 років можуть брати участь в ній добровільно. Розмір внеску в 2017 році складе 2 відсотки, збільшуватиметься на відсоток щороку і до 2022-го виросте до 7 відсотків. Таким і залишиться.
Таким чином, обов'язкова накопичувальна система повинна створити механізми формування індивідуальних пенсійних заощаджень громадян, а кошти на індивідуальних пенсійних рахунках будуть власністю застрахованої особи, через механізми інвестування нарощуватимуться і захищатимуться від впливу інфляційних процесів, використовуватимуться винятково на виплату пенсій та успадковуватимуться.
Райуправліня Пенсійного фонду України

Комментариев нет:

Отправить комментарий