понедельник, 27 июля 2015 г.

ВІТЧИЗНЯНІ ЛІКИ НЕ ПОСТУПАЮТЬСЯ ЯКІСТЮ

Життя стало нестерпно дорогим. Ветеранів, пенсія яких тупцює на місці, а ціни мало не щодня стрімко зростають, цікавить, зокрема, чи можна замінити імпортні ліки аналогами вітчизняного виробництва. Із таким запитанням ми звернулися до досвідченого фармацевта однієї з аптек міста Л.К. ШЕСТОПАЛОВОЇ.


– Імпортні препарати ще називають оригінальними, вони проходять ретельні дослідження, їх упродовж тривалого часу випробовують на тваринах і людях. Звичайно, вони дуже дорогі, бо ціни напряму залежать від курсу долара і євро. Спочатку він підскочив утричі й більше, а потім дещо впав. Однак ціни на більшість препаратів залишаються недоступними для багатьох хворих людей. Але слід пам’ятати, що практично на всі препарати імпортного виробництва існують вітчизняні аналоги. І ціни на них значно нижчі. При цьому хімічний склад ідентичний складу оригіналу. Відрізняються хіба що допоміжними речовинами, технологією виробництва, умовами зберігання. Хоча справедливості заради слід відзначити, що й наші, українські препарати дорожчають, бо сировину для них використовують також імпортну (у нас сировину не виробляють). Однак для більшості хворих ми робимо десятипроцентну знижку. А якщо потрібного препарату в даний момент немає в аптеці, протягом двох днів доставляємо його, попередньо узгодивши ціну.
– Лідіє Карпівно, давайте пошлемося на конкретні приклади і прокоментуємо можливі варіанти заміни імпортних препаратів вітчизняними, зауваживши, що заміну варто робити, порадившись із своїм лікарем.
– Можна ще зазирнути до Інтернету, з якого отримати потрібну інформацію. Проілюструвати сказане можна кількома прикладами імпортних препаратів. Так, німецький небілет коштує 170 грн., зате український аналог небівал – утричі дешевший. Також утричі дорожчий за вітчизняний німецький лізиноприл. У два з половиною рази дорожчий омез індійського виробництва, ніж подібний за складом український омепризол (де і речовина й дозування – аналогічні). У зв’язку з тим, що люди не завжди спроможні придбати імпортні препарати, усе частіше зупиняють свій вибір на вітчизняних. Відсоток їх продажу помітно зріс. Не можна сказати, що наші ліки не допомагають. Можливо, вони не завжди відповідають світовим стандартам, але ефект від їх вживання безсумнівно є. І ефект позитивний. Є пацієнти, які звикли до препаратів одного виробника. Взяти до прикладу усім відомий цитрамон. Комусь більше підходить виробництва Дарниці, іншим – Лубнифарм, ще комусь Монфарм і т.д. Єдине беззаперечне: довіра до вітчизняного виробника зростає.
– Скажіть, будь ласка, як часто доводиться стикатися з випадками підробки ліків?
– На рівні аптеки – ніколи. Адже до того, як препарат потрапляє на наші полиці, він проходить у кілька етапів дуже ретельний контроль. При ввезенні з-за кордону ліки перевіряє спеціальна лабораторія. Наші українські препарати контролюють на самих підприємствах, потім при потраплянні на склад і при надходженні безпосередньо в аптеки – вхідний контроль. Державна служба лікарських засобів на всіх етапах відслідковує якість кожного препарату.
– Дякую за інтерв’ю. Напевне, відповідну консультацію ваші відвідувачі можуть отримати в кожній аптеці.
Розмову вела
Валентина ВОЛОКУШИНА

Комментариев нет:

Отправить комментарий