пятница, 31 июля 2015 г.

Квадрат чистоти

Ще у 2003-2005 роках мені довелося в якості корпоративного юриста побувати на Запорізькому автомобілебудівному заводі. Там почув історію, яка сильно вплинула на моє подальше життя, і я все частіше згадую її останнім часом.


Всі знають, що на ЗАЗ у 90-х роках зайшла корейська корпорація DAEWOO. Сама історія їхніх взаємин з ЗАЗ багатошарова та непроста, але мене найбільше вразила розповідь одного з керівників підприємства про перші дні візиту корейців.
Уявіть собі виробництво того часу. Воно разюче відрізнятиметься від сьогоднішнього стану. Багатомісячні затримки заробітної плати, безлад перехідного періоду, але в промислових масштабах. Підлога цеху вкрита товстим шаром пилу, мастильних матеріалів і всілякого бруду. І в такий цех заходить делегація корейців. Вони привезли гроші. Та не просто гроші, а величезні гроші, єдиний шанс заводу на порятунок. Навколо декількох корейців зграйкою йде керівництво ЗАЗ, затамувавши подих, ловить кожне їхнє незрозуміле слово. Корейці в костюмах, дорогому взутті проходять в серце робочих приміщень, не звертаючи уваги на застереження місцевих керівників. Вони оглядають все, жодна деталь не залишається без уваги. Вони вражені поєднанням потенціалу підприємства і бруду. Нарешті головний з корейської делегації просить крейду та на підлозі креслить квадрат 2 х 2 м, а потім питає про совок і віник. Отримавши бажане, він через перекладача оголошує, що це тепер – його квадрат чистоти. І він не рушить далі, доки його не почистить. Відклавши піджак, кореєць реально починає вичищати цей клаптик території. Кореєць, який привіз мільйони доларів, драїть цех.
Українські директори сприйняли це як примху. І не таке бачили у партійної номенклатури! Але інтуїція підказала, що не варто перечити тепер вже новим власникам заводу. Трохи пом’явшись, теж стали поруч. Але наступного ранку корейці ні світ ні зоря вже стояли на своїх квадратах. Вдень вже весь завод був поділений на такі квадрати. Співробітники апарату з невдоволенням, а прості робітники з цікавістю дивилися один на одного в запилених і брудних приміщеннях. Та за кілька днів став видний результат. Завод був почищений.
Тепер, до чого я це написав? Мене вразив у цій історії простий принцип квадрата чистоти – потрібно окреслити те, що ти можеш або хочеш змінити, і докладати свої зусилля. Зміни навколишній світ там, куди дотягуються твої руки, і твій квадрат стане частиною нової картини. Цей принцип дозволяє не розтрачувати життєві сили на порожні переживання, а знайти застосування своїй енергії. І не важливий розмір квадрата. Нехай він обмежився клумбою біля будинку. Головне, щоб сили людини докладалися до чогось реального. Вірю, що якщо навіть у третини українців з’явиться свій квадрат чистоти, ми зможемо навести порядок в країні. І те ж саме стосується будь-якого міста.
Артем АФЯН

Комментариев нет:

Отправить комментарий