понедельник, 27 июля 2015 г.

ЖНИВА РОЗПОЧАЛИСЯ

Минула середа для псп «Прогрес» без перебільшення стала історичним днем. По обіді три комбайнових екіпажі вийшли в поле й до вечірньої роси зібрали урожай пшениці на 68 гектарах. Оскільки, як сказав головний агроном підприємства В.М. Корчака, вологість зерна становила 16 відсотків, на зернотоку запрацювала сушарка. У четвер уже пішло збіжжя сухе, тож потреба у досушуванні відпала. Зернотік працює цілодобово.



- У четвер возили зерно на аналіз до Чернігова, - розповідає Володимир Миколайович. – Наша пшениця іде третім класом, тобто відноситься до продовольчої. Для нас це дуже добре. Тим паче, що сильні дощі в Херсонській, Дніпропетровській та інших південних областях вимили з зерна білок і пшениця там за якістю проходить як фуражна.
Усі 1394 гектари озимої пшениці розмістили на хотуницьких землях. Тож три Джон Діри курсують полями навколо центральної садиби псп «Прогрес». Уже не перший сезон на них працюють комбайнери з Херсонської області, а помічниками у них місцеві механізатори. Від вранішньої до вечірньої роси в полі екіпажі Юрій Таран з Андрієм Селяковим, Євген Кириченко з Євгеном Кириєнком та Василь Гаврилюк із Романом Северином. Обід і вечерю їм привозять у поле. Урожай радує хліборобів.
Зерно на точок возять КамАЗами Андрій Деркач, Руслан Сікач, Василь Лехман, тракторами Олександр Видра та Василь Авраменко. Є також поки що не задіяні резервні транспортні одиниці. Одразу за комбайнами йде трактор Джон Дір, агрегатований з шестиметровими дисками. Цілодобово, у дві зміни працюють на дискуванні звільнених площ механізатори Анатолій Марченко та Василь Павловський.
Із ранніх озимих зернових у сільгосппідприємстві також вирощують на 249 гектарах озимий ріпак. На всій площі провели десикацію, тобто хімічним методом пришвидшили дозрівання зерна. Не сьогодні-завтра паралельно із пшеницею розпочнуть збирати й ріпак.
У господарстві до збирання також 706 гектарів ярого ріпаку, 1957 гектарів сої, 170 гектарів льону-кудряшу та 625 гектарів кукурудзи. Начальник управління сільськогосподарського розвитку РДА Н.О. Дятел не приховує свого захоплення посівами качанистої. Уже зараз кукурудза сягнула у висоту до трьох метрів. Будемо сподіватися на гарний урожай. Загалом же спеціалісти управління дали хорошу оцінку сої (красива), ріпаку (стіною стоїть). Замилувалися і пшеницями. Приємно було почути, що в псп «Прогрес» не збираються скорочувати посівні площі під озимі культури й уже розпочали підготовку полів під осінній засів.
Жнива у Хотуничах розпочалися. За гарної погоди та, якщо не підводитиме техніка, за день кожен із трьох комбайнових екіпажів збиратиме урожай на 30-40 гектарах. Хочеться побажати хліборобам: у добрий час!
Валентина ВОЛОКУШИНА
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий