понедельник, 27 июля 2015 г.

Авіаподорож – це доступно

Існує традиційне уявлення про пасажирські авіаперевезення як про річ статусну і доступну лише багатіям. Але в сучасному світі є достатньо можливостей подорожувати літаком і для звичайної людини. Потрібно лише все правильно розрахувати.


Однак, передовсім, доведеться констатувати, що дійсно-таки – в Україні користуватися літаком порівняно дорожче, ніж в Європі. Саме тому більшість наших співвітчизників, плануючи мандрівку, зазвичай роблять вибір транспорту між поїздом, автобусом і машиною. Головна причина подібного підходу – у високій вартості польотів. (Хоча, як стверджує статистика, для 5% людей першочерговою причиною вибору саме наземного способу пересування є непереборний страх піднятися в небо). На думку сторонніх спостерігачів, майже всі місцеві авіакомпанії „деруть” невиправдано великі гроші за квитки. А щоб в Україну не зайшли фірми з дешевшими тарифами, дехто створює специфічні умови на ринку, аби новим конкурентам стало „незатишно”. Нещодавно один цікавий приклад з цього приводу навів у соціальній мережі Facebook голова Одеської облдержадміністрації Михаїл Саакашвілі. Він долетів з Києва до Одеси рейсом порівняно молодої фірми YanAir за 2033 гривні, одночасно аналогічний політ через „стару” компанію „Міжнародні авіалінії України” обійшовся б йому в 5800 гривень. Чому хтось бере близько двох тисяч за квиток – і йому вистачає, а хтось править понад п’ять тисяч – і теж наполягає, що ціна є чесною? Звісна річ, симпатії більшості потенційних пасажирів на боці YanAir. Але існує проблема – в Україні подібних авіакомпаній дуже мало. Тому досвідчені мандрівники вже давно використовують такий варіант: дістаються до сусідньої Польщі (скажімо – у Краків) або до Угорщини (Будапешт), а вже звідти вилітають на відпочинок до Іспанії, Мальти чи на екскурсію до Франції. Подібні маршрути є набагато дешевшими за традиційні, коли рейс починається в одному з аеропортів України. Адже погодьмося – коли долетіти за допомогою Міжнародних авіаліній України з Києва до іспанської Барселони обходиться в 10 тисяч гривень – то краще вже лишитися вдома.
Причина такої ситуації – наявність на європейському ринку так званих лоукост авіакомпаній. У них – особлива тарифна політика, розрахована на економного пасажира. По-перше, придбаний квиток, скажімо, за три місяці до дня вильоту на рейс Краків (Польща) – Ла-Валетта (Мальта) обійдеться приблизно в 75 доларів (1875 гривень). Через місяць його ціна сягає вже 120 доларів (3000 грн.), а в день відправки – ще більшає. Тобто потенційних подорожуючих спонукають планувати свої поїздки заздалегідь. По-друге, лоукости використовують менші аеропорти (у Києві – це Жуляни), щоб не сплачувати великі гроші за базування літаків. По-третє – квитки на рейси купують не через каси, а через Інтернет, за допомогою електронних банківських розрахунків. Таким чином лоукости заощаджують кошти на утримання власних авіакас. Коли пасажир бажає мати фіксоване місце в салоні, ближче до відсіку пілотів – за таку послугу слід доплатити. По-четверте – норма перевезення безкоштовного багажу обмежена невеличкою сумкою – зазвичай вагою до 10-12 кілограмів і розміром 55 х 40 х 20 см. (Якщо ніхто не збирається везти у Венецію або Париж чорницю чи лисички для продажу на тамтешніх базарах – така норма не має значення. Так само це неважливо і для тих, хто не бере з собою в дорогу торбу з кип’ятильником, салом у банці, запасом гречки та вермішелі). Проте у кого все ж виникне бажання збільшити свій вантаж, то доплатити за нього доведеться з розрахунку близько 15 доларів за сумку. По-п’яте, під час польоту лоукости не годують, але потерпіти кілька годин без харчування – для нашої людини просто дрібниця. Зрештою, в кишені може завжди знайтися щось їстівне... Для того, хто налаштований саме на подорож, а не на „понти” – оптимальним вибором є саме лоукост-компанії. Детальніше про них можна дізнатися на інформресурсах www.ryanair.com, www.easyjet.com, www.wizzair.com, www.flypgs.com. Потрібно лише трохи знати англійську мову і правильно користуватися банківською карткою, щоб отримати можливість вирушити літаком у країну своєї мрії.
Підготував Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий