пятница, 31 июля 2015 г.

Про Новоборовицький спиртозавод

Як ми і обіцяли читачам газети у попередньому номері, сьогодні публікуємо матеріал про події, які закрутилися довкола Новоборовицького спиртозаводу.



Коротко нагадаємо: у Києві співробітники фіскальної служби (раніше вона називалася податковою) отримали підстави вважати, що на цьому підприємстві незаконно виробляють спирт. Тобто офіційно виробничий процес не ведеться, обладнання ніби опломбоване, а в реальності „високоградусний продукт” солідними партіями відвантажується „наліво”. Звісна річ, і обов’язкові платежі до державної скарбниці при цьому ніхто не відраховує. Дійсно, подібні припущення ще з весни висловлювали навіть звичайні мешканці села, які бачили на території заводу людей і спостерігали там рух транспорту. Словом, все виглядало явно підозріло. А коли в Нових Боровичах у липні побували „непрохані гості” й справа набула розголосу, то, щоб все з’ясувати, редакція вирішила звернутися по інформацію до директора Новоборовицького спиртозаводу О.І. Кирилюка. На жаль, у понеділок 27 липня жоден з указаних у довіднику номерів телефонів підприємства не відповів. Може, і дійсно – там нікого нема, зараз виробництво зупинене? Тому, сподіваючись, що Олександр Іванович читає газету „Промінь”, ми запрошуємо його (як буде вільна хвилина) завітати до редакції й розповісти мешканцям Щорсівщини свою версію того, що сталося в Нових Боровичах. (Зрештою, зміг же він провести зустрічі з деякими місцевими співробітниками правоохоронної системи? То чом би і не поспілкуватися із земляками на тему дійсно резонансну?)
Ще один аспект цієї історії – роль місцевого структурного підрозділу фіскальної (податкової) служби, який мав би забезпечити функціонування на заводі постійнодіючого поста для контролю за дотриманням чинного законодавства. (Простіше кажучи – слідкувати, аби там незаконно не виготовляли спирт). Між редакцією та керівником тутешніх податківців О.О. Паренчуком відбувся приблизно такий телефонний діалог:
– Доброго дня.
– Доброго.
– Вас турбують з газети „Промінь”... Чи можна з Вами поговорити про подію, яка нещодавно сталася на спиртозаводі в Нових Боровичах?
– А що там сталося?
– Ваші колеги зі столичної фіскальної служби нанесли візит на це підприємство через припущення, що там триває нелегальне виробництво спирту...
– І що?
– Газеті потрібен Ваш коментар стосовно виниклої ситуації.
– Жодних коментарів я давати не буду.
– Однозначно?
– Однозначно!
– Але ж це у сфері Вашої компетенції.
– Це – таємниця слідства...
На такій таємничій ноті розмова завершилася. А редакції „Променя” нічого більше не лишається, як надалі звернутися по інформацію до відповідних державних структур обласного та всеукраїнського рівнів. Може, вони виявляться не такими скупими на слова? Хоча... Днями Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк вирішив, що стару податкову службу реформувати практично неможливо. Її слід створювати заново. Бо занадто багато негативу вона тягне за собою з минулого.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий