вторник, 7 июля 2015 г.

Загибель під завалом



Минулої суботи у Щорсі загинула людина. Тіло М.І. Хомчука, 1949 р.н., було знайдено під завалом із уламків фундаменту та стіни приватного будинку. Цей чоловік був громадянином України, але разом з тим мав документи для проживання в с.Дружний Пуховицького району Мінської області республіки Білорусь. До нашого краю він прибув за пару днів до трагедії – погостювати в родичів.


Отже, як розповів «Променю» старший сержант служби цивільного захисту О.Чумак, 27 червня невдовзі після полудня йому на мобільний зателефонував приятель Андрій (1982 р.н.), який мешкає по вулиці Калініна, і повідомив, що його привалило уламками стіни. «Я відразу ж скутером виїхав на місце події, бо все сталося не дуже далеко від пожежно-рятувальної частини», - пояснив наш співрозмовник. Як з’ясувалося, в хаті тривав ремонт, Андрій разом із родичем копав траншею під каналізацію, її глибина сягнула приблизно півтора метра. (Лінія ж розкопу пролягала лише приблизно за метр від споруди). В якийсь момент вони побачили невеличкі зсуви грунту, тому Андрій запропонував припинити роботу й вибратися з траншеї, однак М.І. Хомчук нібито наполіг на тому, що треба продовжити працювати. Аж раптом фундамент, на якому трималася облицювальна кладка стінки із силікатної цегли, тріснув. На обох людей звалилася кількатонна лавина цегли та піску. Андрія засипало вище пояса, але серйозних тілесних ушкоджень він майже не зазнав. Натомість М.І. Хомчуку не пощастило, на момент прибуття рятувальників він уже посинів і не подавав ознак життя. Спільними зусиллями його тіло незабаром вдалося витягти з-під фундаментної глиби.
За словами начальника ДПРЧ Р.Силенка, вжитими заходами вдалося доволі оперативно деблокувати господаря будинку. (При цьому допомогу надав М.Козік). Згодом на місце події прибула швидка допомога, представники прокуратури та міліції. За попереднім висновком причина нещасного випадку - порушення правил проведення будівельних і земляних робіт. У будинку був не суцільний фундамент, зроблений згідно із нормами, а щось на кшталт підмурівку, здебільшого - для облицювання стін білою цеглою. Доки цю конструкцію не чіпали – все було гаразд, але тільки-но поруч вирили траншею – все почало валитися…
Фото автора та з архіву ДПРЧ

Комментариев нет:

Отправить комментарий