пятница, 31 июля 2015 г.

Найпрестижніша професія – доступна дітям безкоштовно

Сновська дитяча школа програмування працює трохи менше, ніж півроку, але за цей час стала відомою у нашому місті. Її заняття відвідує більше тридцяти підлітків. Планується, що протягом двох років вони опанують ази сучасного програмування. По ходу навчання відбудеться поділ учнів на дві групи – базового рівня й більш просунутого. Ініціював створення школи мешканець Києва Артем Афян, рідні якого мешкають у Щорсі. Сьогодні ми пропонуємо інтерв’ю з викладачем - Дмитром Хомчуком.


- Дитяча школа програмування – це незвичний для нашого міста проект. І Ви - не вчитель за фахом. Скажіть, це Ваш перший досвід викладання?
- Раніше мені вже доводилося займатися викладанням комп’ютерної справи, але не для такої кількості учнів одночасно. Також вперше довелося навчати програмуванню дітей віком від 10 років. Скажу чесно, були побоювання - чи вдасться зацікавити таку юну аудиторію. Тепер вже впевнився, що навіть з такою серйозною справою, як програмування, сучасні діти справляються дуже впевнено.
- Які Ваші перші враження від занять?
- Найперше враження те, що я не очікував від маленьких дітей такої здатності швидко і вдумливо опановувати серйозні речі. А найприємніше для мене враження - це бажання дітей навчатися, те, що в них «очі горять», вони дуже зацікавлені.
- Які вже є успіхи у дітей?
- Основний успіх юних програмістів в тому, що вони вірять у себе, вони розуміють, що комп’ютер повинен робити те, що їм потрібно. Діти, хоча і не без допомоги, пишуть невеличкі програмки. На початковому етапі важливо привчити учнів до гарного стилю програмування.
- Чи вистачає сучасному учню знань, які дає школа в рамках навчальної програми з інформатики?
- На жаль, в шкільному викладанні є проблеми. Одна з яких - нестача фахівців, які кваліфіковано навчають комп’ютерній справі. Зазвичай те, що викладають у школі, це минуле, а хотілося б готувати дітей до майбутнього.
- Які поради дасте батькам, чиї діти захоплюються комп’ютером?
- Чим би не захоплювалась дитина, чи то музика, танці, чи спорт, батькам бажано сприяти захопленням дитини. Для занять програмуванням важливо також розвивати знання іноземної мови, математики, логіки. Якщо дитина захоплюється комп’ютером, то бажано направляти це захоплення не на комп’ютерні ігри чи переглядання всіляких «приколів» в Інтернеті, а на те, щоб дитина вчилася, як правильно працювати з комп’ютером, вивчала, як він влаштований, або навчалась чомусь корисному.
- Чим цікава професія програміста?
- Ця професія, мабуть, найбільше за інших сприяє саморозвитку, не має ані кордонів, ані бар’єрів. Вона пов’язана практично з усім, що є навколо нас у сучасному світі. І, звісно, сьогодні, це найпрестижніша професія в Україні. Мені дуже приємно, що місцеві діти можуть її опанувати безкоштовно.
- Чи має Щорс шанс колись стати колискою якої-небудь ІТ-компанії?
- Варто не забувати, що найбільші світові корпорації починалися в гаражах, в умовах не кращих, ніж є сьогодні у Щорсі. І, дивлячись на перші успіхи дітей в нашій комп’ютерній школі, вже можна бути впевненими, що колись вони стануть досить гарними спеціалістами, з часом навіть організовуватимуть власні компанії. Тому можливо, вже зараз ми заклали першу цеглинку у заснування нової Майкрософт або Гугл. Вихованці школи вже побували на одній з провідних ІТ-фірм України – Miratech, де зараз працюють близько тисячі співробітників і які розробляють програмну продукцію світового рівня. Щорські підлітки отримали нагоду переконатися, що вже через якихось 7 років у них є нагода чесно, своїм інтелектом і професійністю заробляти хороші гроші. Зрештою, фірма Miratech постійно цікавиться здібною молоддю, залучаючи її до реалізації перспективних проектів. Для юнацтва надзвичайно важливою є можливість отримати шанс для самореалізації в житті, а місцева школа програмування ніби відкриває для дітей віконце у світ сучасних технологій. І дійсно – їхнє майбутнє залежатиме від них самих, від сумлінності в навчанні, наполегливості й бажання досягти поставленої мети.

Комментариев нет:

Отправить комментарий