пятница, 7 февраля 2014 г.

На сесії районної ради

Безумовно, головною темою 20-ї сесії 6-го скликання стало ухвалення бюджету Щорсівщини на 2014 рік. Згідно з цим документом, запланований обсяг доходів нашого краю має скласти 91 млн. 747 тис. 891 грн.
Надзвичайно важливим виявився і винесений на розгляд народних обранців перелік об’єктів, які доцільно фінансувати із залученням коштів бюджетів усіх рівнів, благодійників та інвесторів. Отже, приємно порадував намір знову нагадати про необхідність виділення грошей для завершення реалізації «старих» проектів. Скажімо, на реконструкцію полігону твердих побутових відходів під Щорсом ще кілька років тому мали б виділити 5 млн. 186,4 тис. грн., але реально надійшло лише трохи більше одного мільйона. Тому є надія: цьогоріч решта грошей таки надійде з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища й «питання закриють». Схожа історія з реконструкцією дощової каналізації у Щорсі по вулиці Залізничній. (Варто нагадати, що там вже другий рік «розорана» дорога). Отже, на цей об’єкт було передбачено майже мільйон гривень, проте 350 тисяч з держбюджету десь «застрягли», наші земляки дуже на них зачекалися. На жаль, недофінансування з держбюджету торкнулося й такої хорошої та корисної справи, як капремонт Великощимельського клубу. З необхідних 391,2 тис. грн. держбюджет недодав 208,24 тис. грн.. Подекуди «висять» і менші суми: 63,8 тис. грн. (з передбачених 183,2) на капремонт ФАПу в селі Єліне, 58,19 тис. грн. (з 173,1) – капремонт ФАПу в Старих Боровичах. Загалом же план фінансування об’єктів на цей рік складається з 57 позицій. Залишилося визначитися з пріоритетами й добитися реального виділення грошей «згори». В окремих випадках справа має шанс рухатися швидше за рахунок дольової участі бюджетів різних рівнів. Для прикладу – реконструкція стадіону «Колос» обійдеться згідно проекту майже в 1млн.150 тис.грн. (перша черга майже 800 тис.грн.). І щоб проект був втілений, планується залучити кошти бюджетів розвитку сільських рад, міської ради, районного бюджету та обласного.
На сесії з розлогими інформаціями про стан законності й боротьби із злочинністю виступили начальник райвідділу міліції А.В. Зеляк та прокурор Щорсівщини С.В. Клименко. Депутати взяли до відома почуте, а уточнюючих запитань прокурору ніхто не поставив, зрештою, в житті прийнято, що прокурор запитує, а не навпаки.
Окремим пунктом порядку денного значився звіт редактора газети «Промінь» О.І. Компанець. Вона, серед іншого, зазначила, що журналістика – це стан душі й велика відповідальність. Газета завжди перебуває у вирі подій, інформує читачів про життя району, діяльність органів влади та місцевого самоврядування, наповнює місцевий інформаційний простір новинами. Для працівників редакції найважливішим проявом доброї волі з боку передплатників є тираж, і непоодинокі факти, коли люди зберігають в альбомах вирізки з улюбленими газетними матеріалами. Колектив «Променя», попри певні труднощі сьогодення (зокрема, фінансові), все ж таки упевнено дивиться в майбутнє і готовий до роботи, до виконання своєї місії за будь-яких умов. Причому, він завжди готовий вислухати зауваження та пропозиції.
Щире зацікавлення присутніх на сесії викликав процес реформування медичної галузі району. Вже з лютого на Щорсівщині діятимуть дві окремі юридичні особи – центральна районна лікарня і центр первинної медико-санітарної допомоги населенню. Керівником першої структури призначено М.В. Куценка (контракт на 3 роки), а другої - В.В. Тарасюка (теж на трирічний період).
Також у сесійному режимі було проголосовано за надання допомоги трьом хворим на хронічну ниркову недостатність, встановлення розміру батьківської платні за харчування дітей у садках Великого Щимеля, Тур’ї, Рогізок, Петрівки у розмірі 30% вартості. Окремим рішенням з метою підвищення ефективності виконання завдань, функцій та повноважень, покладених на провідний орган місцевого самоврядування Щорсівщини, депутати погодилися на створення юридичного відділу апарату райради і ввели посаду начальника організаційно-аналітичного відділу.
В цілому було обговорено і прийнято рішення по 34 питаннях.
З розглянутих на сесії питань майже десяток стали предметом прискіпливої уваги з боку депутата Г.А. Скидана, який і висловив публічно свою окрему думку.
Загалом депутатське зібрання минуло в робочій атмосфері, без зайвої тяганини. Наостанок голова райради І.Г. Орда висловив усім присутнім подяку за участь у сесії.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий