пятница, 28 февраля 2014 г.

Про державну реєстрацію

12 лютого 2014 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2013 року № 868 «Про затвердження Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень і порядку надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно», положення якої вносять певні зміни до існуючого з 1 січня 2013 р. порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.


Одним з її нововведень є спосіб подачі документів. Зокрема, до прийняття порядку передбачалося 2 способи подачі документів про реєстрацію прав на нерухоме майно - на паперових носіях безпосередньо до органу державної реєстрації прав та в електронній формі за допомогою програмного забезпечення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.
Отримати документи за результатами розгляду заяви особа могла особисто рекомендованим листом.
Відповідно до п. 5 та п. 11 порядку подання документів для проведення державної реєстрації прав, взяття на облік безхазяйного нерухомого майна здійснюється особисто заявником або шляхом надсилання поштою з описом вкладення. Згідно з пунктами 11, 18 порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень під час подання громадянами заяви про реєстрацію прав та їх обтяжень та заяви про відкликання поданої заяви шляхом надсилання їх поштою справжність підпису заявника засвідчується відповідно до Закону України «Про нотаріат». Так, відповідно до статті 34 Закону України «Про нотаріат» тексти заяв, на яких нотаріусом засвідчується справжність підпису, за винятком тих примірників, що залишаються у справах нотаріуса, викладаються на спеціальних бланках нотаріальних документів. Відповідно до пункту 8 зазначеного порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень для проведення державної реєстрації прав заявник подає нотаріусові заяву, форма якої затверджена наказом Міністерства юстиції України (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 14.12.2012 № 1841/5), а також: паспорт або інший, передбачений законодавством документ, що посвідчує особу громадянина, який звернувся за вчиненням нотаріальної дії; реєстраційний номер облікової картки платника податків. За свідчення справжності підпису на заяві стягується державне мито у розмірі 0,34 коп.
Т.ВАСИЛЬЧЕНКО,
державний нотаріус

Комментариев нет:

Отправить комментарий