пятница, 28 февраля 2014 г.

Розпочинаємо з підживлення озимини

Про хід підготовки до весіннього засіву розповідає начальник виробничого відділу управління агропромрозвитку РДА Надія ДЯТЕЛ:
- На ланах району розпочинаємо підживлення озимини, яка із зими вийшла у задовільному та
доброму стані. Зараз завдяки нічним заморозкам, які підсушили верхній шар грунту, змогла вийти наземна техніка. Із часом не виключаємо застосування і сільськогосподарської авіації. Першими в поле вивели трактори механізатори псп «Яна Плюс» і СТОВ «Щорссільгоспсервіс».
Урожайну силу нашої поліської землі покликані підвищити добрива. Сільгоспформування району закупили 596 тонн міндобрив у діючій речовині – приблизно 34 кілограми на один гектар. Плануємо внести під урожай 2014 року близько 120 кг на гектар. Уже мають непогані запаси три господарства – псп «Яна Плюс», «Чепелівське» та СТОВ «Щорссільгоспсервіс». Це здебільшого азотні добрива – аміачна та вапняково-аміачна селітра і карбамід. Завезли також два вагони нітроамофоски. Триває підготовка якісного насіння ярих культур. На даний час перевірено 91 відсоток посівного матеріалу. Повністю все насіння перевірили з псп «Яна Плюс», значний відсоток із ТОВ «Щорсагроімпульс» і СТОВ «Щорссільгоспсервіс». Усе воно кондиційне й не нижче другої репродукції.
Начальника відділу інженерно-технічного забезпечення управління агропромрозвитку РДА Анатолія ДЯТЛА ми попросили поінформувати про стан техніки, яка незабаром вийде на лани:
- 97 відсотків ґрунтообробної та посівної техніки уже сьогодні готові приступити до роботи. До речі, 3 березня відбудеться районний семінар, на який ми запросили керівників псп і спеціалістів з охорони праці. Інспектори Держгірпромнагляду, Держсільгоспінспекції, фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві вестимуть мову про безпеку весняних польових робіт.
Сільгоспформування району переходять на потужну імпортну техніку. Найбільше її у СТОВ «Щорссільгоспсервіс», псп «Яна Плюс» та «Прогрес». На тракторних бригадах та в автопарках переважають Джон Діри, Класи та Кейси. Передбачається на базі навчального комбінату, що в Гвоздиківці, організувати перепідготовку механізаторів для роботи на такій техніці.
За минулий рік господарства району придбали техніки на загальну суму 23 млн. 291 тис. гривень – усього 66 одиниць: 7 тракторів, 5 зернозбиральних та 2 кормозбиральні комбайни, а також 9 одиниць посівної, 11 – ґрунтообробної техніки, 3 обприскувачі й 2 вантажні автомобілі.
Принагідно хочу поінформувати читачів «Променя», що за минулий рік ввели три зерносушарки потужністю 460 тонн на добу – дві в псп «Яна Плюс» і одну в псп «Прогрес». У Хотуничах і в Кучинівці запрацювали вагові господарства вантажопідйомністю 80 тонн кожне. Нагадаю, що здана перша черга елеватора в псп «Яна Плюс» на 10 тис. тонн зерна.
Розмовляла
Валентина ВОЛОКУШИНА

Комментариев нет:

Отправить комментарий