пятница, 21 февраля 2014 г.

У Нових Млинах на кожен двір припадає три корови


Цьому не повірили навіть у статистиці, котра, як відомо, знає все. Дійсно, телефонували з Чернігова, щоб уточнити. Мовляв, такого не може бути. Але насправді більшість селян тримає по 2-4 корови. Приклад усім подає сільський голова О.М. Згонник, у господарстві якої 14 корів.
Про те, як жила громада у минулому році, Олена Миколаївна розповідала докладно. Відзвітувала про роботу виконкому й колективу сільради, депутатського корпусу. Знаючи інтерес односельців до організації закупівлі молока у населення, доповіла про співробітництво з заготівельниками, серед яких найбільш прозоро працює ПАТ «Ічнянський ЗСМіМ»: одразу в присутності здавачів робиться експрес-аналіз зданої продукції. Менські й куликівські заготівельники, як і ічнянські, пропонують однакову ціну – 2 грн. 60 коп. за кілограм молока базисної жирності. З’явилися і більш вигідні пропозиції, проте селяни поки що придивляються і розмірковують.


Сільгоспформування у Нових Млинах і Лосевій Слободі немає давно. Землі бур’яніють, заростають самосіяними деревами. Звичайно, селянам хотілося б мати зиск із своїх паїв. Проте поки що інвестори на поспішають. Зацікавленість виявили власники псп «Прогрес», але хотіли б орендувати землі в комплексі з кучинівськими (не менше 1,5 тисячі гектарів). Але сусіди ще не визначилися, а по Новомлинській сільраді налічується лише 450 гектарів ріллі.
Серед найбільш наболілого - міст через Снов, який селянам життєво необхідний. Той, який споруджували всією громадою у 2003 році, вже непридатний для користування. О.М. Згонник підійшла до цієї проблеми ґрунтовно. Підрахувала, що потрібно не менше 40 кубометрів лісу. Палі необхідно придбати дубові – прослужать довше. А ще скільки всього належить заготовити, щоб у селі з’явився міст! Вирішили за підмогою звернутися до народного депутата України І.О. Рибакова. Тим паче, що обранець уже немало зробив для своїх виборців. І ще одне непокоїть Олену Миколаївну: тим майстрам, що будували попередній міст, навряд чи під силу зараз така робота – вони вже люди в літах. Громадою вирішили звернутися до досвіду сусідів із Смячі. Серед серйозних проблем залишається автобусне сполучення, якість доріг, стан пічного опалення у відділенні зв’язку, відсутність стільців у сільському клубі. Принагідно подякували депутату райради М.Ф. Росіку за відремонтовані автобусні зупинки.
Зі звітами за минулий рік виступили секретар сільради В.М. Росік та бухгалтер В.О. Таран. Обговорення трьох звітів почалося з сільського конфлікту, який явно затягнувся в часі. Л.М. Руденок зверталася до різних інстанцій, писала до газети про велику рогату худобу з господарства сільського голови, яка розгулює вулицями та городами, завдає шкоди. Щоправда, заради справедливості слід визнати, що присутні на загальних зборах жителі сільради вважають, що Людмила Михайлівна дещо перебільшує. Виняток склала Л.Г. Голубова, яка упродовж сходу села виступала кілька разів, піднімала проблеми, критикувала керівництво громади. Але опозиція хоч і була активною, проте малочисельною і не дуже переконливою.
Присутній на зборах голова райдержадміністрації О.В. Грабовський коротко поінформувавши про підсумки соціально-економічного розвитку району за минулий рік, зупинився на питаннях, які найбільше хвилюють громаду. Тривають пошуки інвесторів в аграрній галузі, уже є зацікавлені в землях Нових Млинів і Лосевої Слободи. Безумовну підтримку районної влади матиме спорудження мосту через річку. Буде надано допомогу в придбанні стільців для сільського клубу. Прозвучала критика на адресу депутатів місцевої ради, які в своїй більшості проігнорували головні збори села. Управління Пенсійного фонду України в Щорському районі та управління праці та соцзахисту населення РДА на сході села представляли Н.М. Васько та Т.М. Биховець, які відповіли на численні запитання селян.
На зборах були визначені суми самооподаткування та ціни на так звані технічні послуги.
Валентина ВОЛОКУШИНА
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий