вторник, 25 февраля 2014 г.

Школу зігріватимуть пелети

18 лютого відбулося урочисте відкриття нового опалювального модуля, який забезпечуватиме теплом класні кімнати Новоборовицької школи та групу дитячого садочка «Колосок». Участь в цій неординарній події взяли заступник голови Чернігівської ОДА Віктор Геращенко,
голови Щорської РДА й райради Олександр Грабовський та Іван Орда, президент пелетного союзу України Микола Коломійченко та інші високопосадовці. Але чи не найбільше радів цій новації директор навчального закладу Володимир Кухаренко (на знімку). Нині паливно-енергетична галузь країни перебуває в найгіршому за роки незалежності стані. Про це днями під час прес-конференції у столиці заявив заступник генерального директора Центру досліджень палива й енергетики Вадим Гламаздін. За його словами, для покращення ситуації потрібні повноцінні реформи, які, на жаль, не проводяться. Але не скрізь. Слава Богу, є приклади, коли на окремих територіях господарники вчаться щось робити таке, що зменшує власні витрати і дає мотивацію економити. Я про пелети, які почали використовувати для опалення Новоборовицької школи і тамтешнього дитсадка.
Це дійсно добра та необхідна справа, що дозволить місцевому бюджету зменшити витрати на теплопостачання об’єкту соціальної сфери та надасть користувачу (у першу чергу нашим дітям!) більш якісні послуги, зробить навчальний процес більш комфортним та приємним, - сказав на відкритті нової котельні президент пелетного союзу України Микола Коломійченко. Він додав також, що біопаливо, яке нині слугуватиме дітлахам і дорослим, є місцевим регіональним ресурсом, який виробляється та поставляється підприємствами Чернігівської області. Приміром, підприємством, що діє в Гуті Студенецькій, створені нові робочі місця. А ще ж – зменшена залежність від імпортованих енергоносіїв (інвестиції в програму знайдені та надані українським пелетним союзом) і, що не менш важливо, з бюджету на впровадження новоборовицького проекту не взято жодної копійки.
До речі, за словами пана Коломійця, окрім цієї котельні, на Чернігівщині реалізується ще п’ять подібних проектів – у нашому та Куликівському районах.
Якщо точніше, то нові опалювальні модулі мають перспективу запрацювати у Петрівському, Тур’янському НВК та гімназії. І є всі підстави сподіватися: досвід Чернігівської області буде взятий за основу по всій Україні, адже так прекрасно, коли спільними діями різні структури допомагають рідній державі у справі дбайливого ставлення до навколишнього середовища, у справі зниження видатків на економіку.
Олена КОМПАНЕЦЬ, фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий