пятница, 28 февраля 2014 г.

Працювати спільно заради загальної справи

У контексті проведення сходів громадян по селах Щорсівщини ми поцікавилися думкою депутата райради (від мажоритарного округу Рогізок) В.В. Приходька: як він оцінює взаємодію органів місцевого самоврядування різного рівня і їхню роль у житті громади?
Передовсім, слід згадати, що В.В. Приходько вже шість разів обирався депутатом райради і понад десять років представляє інтереси мешканців села Рогізки. У колективі, який він очолює (райагролісгосп), працюють і рогізківці, тож виборці знають про його діяльність не лише як народного обранця, а й як керівника підприємства виробничої сфери.
Візити В.В. Приходька до Рогізок – не рідкість. Він буває на сходах, у сільському храмі, цікавиться повсякденним життям церковної парафії, у разі необхідності – допомагає у вирішенні деяких питань. У полі його уваги – функціонування бюджетних установ села, забезпечення їх дровами. Для навчального закладу завдяки клопотам депутата було виділено необхідну суму з метою закупівлі комплекту парт. В.В. Приходько не відмовляє в допомозі організаторам заходів з нагоди дня Св.Миколая. Виборці знають, що до свого депутата можна зателефонувати або звернутися особисто, побувати на прийомі. Таке спілкування з людьми дозволяє В.В. Приходьку бути в курсі проблем, які існують в Рогізках.
Разом з тим Володимир Володимирович вважає, що у подоланні повсякденних труднощів велику роль відіграють такі фактори, як ініціативність і зосередження уваги людей на справах, за які вони можуть взятися самостійно. Скажімо, торік завдяки депутатській допомозі було замінено штахетну огорожу на сільському кладовищі. Проте вирубати хащі, отой лозняк, що розрісся – це вже обов’язок рогізківців. Зрештою, там же знайшли свій останній спочинок саме їхні предки. Схожа проблема – прибирання сміття в населеному пункті. Хотілося б, аби люди кілька разів на рік проводили добре відомі в минулому суботники для наведення ладу на вулицях. Бо зрозуміло, що ніхто чужий до села не приїде і прибирати не почне. З цього приводу треба наголосити на зростанні ролі місцевого депутатського корпусу, адже сільський голова не зможе зробити все сам. Місія кожного депутата сільради – сприяти самоорганізації земляків, сусідів для розв’язання конкретних і нагальних проблем – того ж таки благоустрою. Навіть допомогти в збиранні самооподаткування - це теж важливо. Кожна людина має усвідомити свою відповідальність за село й тоді справи можуть суттєво покращитись. Байдужість же не принесе нічого хорошого. Є приклад – свого часу при сприянні депутата В.В. Приходька на виїзді з села було обладнано автобусну зупинку. На жаль, її неодноразово хтось трощив, але належної реакції громади на такі витівки чомусь не послідувало…
Спільні зусилля завжди приносять результат. Потрібно допомогти з пальним для роботи в селі пересувного флюорографа – депутат ніколи не залишиться осторонь, але хотілося б, щоб усі, чия діяльність пов’язана з Рогізками, теж долучалися до суспільно корисних справ. Бо стояти в стороні й займатися критиканством (як це роблять деякі приїжджі діячі) легко. Проте кожна мисляча людина усвідомлює: про проблеми треба не говорити, а долати їх. І успіх прийде тоді, коли в нашому краї ефективно працюватимуть підприємства, коли люди братимуть участь у реальному самоврядуванні, коли слово підкріплятиметься ділом.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий