пятница, 7 февраля 2014 г.

Як заробити взимку

Зарічанцям, як і всім, холоди набридли. Але стрімкого потепління люди не хочуть. Бо розтане крига на болотах та болітцях довкола села, в’юни в них поховаються на дно, і прощавайте заробітки… А зараз, під льодом, у в’юнів «придуха». Варто прорубати ополонку, вони спрямовуються туди. «Хапонути повітря», - кажуть рибалки. Буває, назбирається стільки, хоч руками лови.


Звісно, в морози руками – холодно. Та й не треба. Для цього є спеціальні (сплетені з лози) решета. Дехто використовує більш складну (теж лозяну) конструкцію. Називається скрипка.
- У кожного рибалки – свій інтерес, - розповідає голова села Михайло Козел. – 76-літній Микола Полковниченко ходить на в’юнів, щоб розім’ятися. Живуть удвох з дружиною. Пенсій на все вистачає.
А більш молодшим треба годувати сім’ї. Роботи в селі немає.
Влітку гриби-ягоди, взимку – в’юни. У Щорсі на базарі вони по 17 гривень за кілограм.
А в Нових Боровичах заробляють на соснових шишках. Їх приймає місцеве лісництво.
- Відправляємо шишки на сушарку в Корюківський лісгосп. Звідти отримуємо насіннєвий матеріал, - пояснює заступник лісничого Михайло Аніщенко. – План на нинішній сезон був 1750 кг. Він уже виконаний.
Коштують шишки дешево – 2 грн. 80 коп. за кілограм. Зате збирати їх можна з жовтня, коли ще тепло. Хто не встиг, надолужує взимку, шукаючи урожайні місця на ділянках заготівлі лісу. Обрубані соснові гілки з шишками тут просто під ногами. Для працівників лісництва, що зайняті «на шишках», денна норма їх заготівлі складає 22 кг (це приблизно дві третіх мішка). Сільчани приносять по менше . Найчастіше здає шишки 50-літній Геннадій Біба. Зазвичай по 10-12кг. «Це при тому, що в нього хвора права рука, - говорить Михайло Аніщенко. – Не лінується людина. І вдома все робить. Бо живе сам, сім’ї нема…»

Комментариев нет:

Отправить комментарий