пятница, 7 февраля 2014 г.

Система зазнала змін

Райрада своїм рішенням від 31 січня дала старт доволі суттєвій реформі сфери охорони здоров’я населення Щорсівщини. Фактично з лютого у нашому краї функціонуватимуть дві окремі медичні системи – так звані первинна і вторинна. Детальніше про це читачам «Променя» розповів головний лікар району В.В.Тарасюк.


- Процес реформування вітчизняної медицини пов’язаний, серед іншого, й зі структурними змінами. Подекуди вони були започатковані раніше, ніж у Щорському районі (скажімо, сусідня Менщина випередила нас на місяць), але так чи інакше незабаром всюди практикуватиметься однаковий системний підхід до роботи.
Отже, на базі місцевих 29 фельдшерсько-акушерських пунктів і 5 сільських лікарських амбулаторій (з них 2 – сімейного типу) створено центр первинної медико-санітарної допомоги. Також у Щорсі до нього увійде ще один структурний підрозділ – міська амбулаторія. У центрі ПМСД працюватимуть переважно лікарі сімейного типу. При цьому центральна районна лікарня залишається в статусі окремої юридичної особи - зі стаціонарними відділеннями, поліклінікою та дитячою консультацією.
Суттєвим нововведенням є те, що віднині пацієнти самі обиратимуть, до якого саме спеціаліста сімейної медицини звертатися по допомогу. (Хоча існує один нюанс – людина може міняти свого лікаря не частіше, ніж раз на рік). До того ж, зарплатня таких лікарів залежатиме від кількісних і якісних показників роботи. Зрозуміло, що той, до кого йтиме на прийом більше хворих, і отримуватиме відповідно. Також враховуватиметься рівень поширення деяких хвороб на кшталт туберкульозу.
Стосовно кадрового забезпечення нової мережі, то наразі проходять інтернатуру двоє молодих спеціалістів, які з часом прийдуть працювати до Щорса та Нових Борович сімейними лікарями. Загалом же слід додати: більшість правових, організаційних та фінансових аспектів функціонування центру первинної медико-санітарної допомоги буде унормовано протягом нинішнього року. Зрештою, досвід реформування сфери медицини на місцевому рівні вже є. Нагадаю: ще позаторік було перепідпорядковано швидку допомогу. Результат нарікань не викликав.

Комментариев нет:

Отправить комментарий