понедельник, 17 февраля 2014 г.

На триразове доїння корів перейшли із січня у псп імені Ватутіна

Першими в полудень минулого вівторка на фермі ми зустріли головного зоотехніка господарства В.М. ГОРДІЙКА та ветфельдшера А.О. РОМАНЕНКА. О цій порі зазвичай на тваринницькій дільниці кипить робота: доять корів, випоюють теляток, наповнюють кормами годівниці.
Кожен чітко знає свої обов’язки, тож підганяти нікого не потрібно: швидше справишся – швидше підеш додому. У напруженому ритмі минають робочі години.

Новоборовицька ферма налічує 130 голів великої рогатої худоби, з яких 62 – корови. На сьогодні з них розтелилося 33. Середньодобовий надій на кожну корову становить 9 кг – майже вдвічі більше районного показника. Безумовно, на продуктивність тварин вплинув перехід на триразове доїння. Тим паче, що паралельно з ним відбувається й триразова годівля. До речі, запаси кормів у господарстві для цього достатні. Варто додати, що раціон розроблений відповідно до груп тварин. Приміром, молочне поголів’я щодня отримує по 5 кг концентрованих кормів, по 8 кг сіна (до речі, якісне, годиннє, яке зиму зберігається не просто неба, а в приміщенні) і до 30 кг силосу.

Є ще одна перевага триразового доїння: також тричі випоюються теплим молочком телята до 20-денного віку. А відтак зростають швидше і здоровішими. До речі, В.М. Гордійко розповів, що цієї зими у них на фермі в однієї корови народилася двійня, а в іншої навіть трійня! В обох випадках запліднення було не штучним, а природнім. Зазвичай після розтелень підвищується продуктивність корів, на якій позитивно відбивається ще й триразові доїння та годівля. При цьому чотири доярки – Тетяна Пройчева, Катерина Циколова, Людмила Микитенко та Галина Свинцицька – докладають зусиль до того, щоб корови були нагодовані та доглянуті.
Добре справляються із покладеними на них обов’язками слюсарі Олег Пономарьов та Микола Аквилов. Скотарі Костянтин Васильєв, Ігор Ломонос, Сергій Зубок, Валерій Смолягов, обліковець Олексій Заєць, тваринниці Вікторія Заєць, Світлана Нікітіна, сторожі Борис Нікитенко та Григорій Нікітін - кожен на своєму робочому місці докладає зусиль до того, щоб тваринницька галузь господарства розвивалася і була щедрою на віддачу.
Про великі можливості й перспективи тваринництва в псп імені Ватутіна вела мову й провідний спеціаліст у галузі тваринництва управління агропромрозвитку РДА Г.В. Бебех. У господарстві є зоотехнік із вищою освітою – В.М. Гордійко, який показав себе грамотним організатором виробництва. Гарним спеціалістом зарекомендував себе й А.О. Романенко – ветфельдшер. Сільгосппідприємство має можливість забезпечити кормами й більш чисельне поголів’я. Є досвід упровадження з Нового року до Спаса триразового доїння корів (у господарстві це практикують уже три роки поспіль). Є нагода сказати добре слово й про кадри тваринників у псп ім. Ватутіна, яких у господарстві достатньо. Тож, на думку Г.В. Бебех, керівництву сільгоспформування є підстави задуматися над нарощуванням молочного та і взагалі поголів’я ВРХ. А мозковий центр агропромислової галузі району – управління агропромрозвитку РДА обіцяє підтримку й допомогу тваринникам.

Комментариев нет:

Отправить комментарий