пятница, 28 февраля 2014 г.

Правила поведінки на льоду

На початку весни людину чекає така небезпека, як загроза провалитись під лід.


Щоб запобігти цьому, слід пам’ятати: ходити по кризі можна лише тоді, коли її товщина досягне 7 см; масова пішохідна переправа може бути організована лише при товщині льоду понад 15 см; для облаштування ковзанки товщина льоду повинна бути не менше 12 см. Якщо лід переходить група людей, то відстань між ними повинна бути не менше 5 м.
При переході в невідомому місці потрібно взяти палицю, щоб за її допомогою перевіряти міць льоду. (Якщо від удару палицею з’явиться вода, то необхідно негайно повернутися назад. Ні в якому разі не перевіряйте міцність ногою).
Слід пам’ятати, що лід завжди тонший там, де є стік води, ростуть кущі, очерет, де швидка течія, де є джерела або впадає струмок. Тому: рибалкам не можна пробивати поряд багато лунок; не можна збиратись поряд великими групами; не можна ловити рибу біля промоїн; потрібно завжди мати при собі мотузку довжиною 12-15 м.
У випадку, якщо ви все ж провалилися, то необхідно: не піддаватись паніці, утримуватися на плаву; намагатися вилізти на лід, наповзаючи на його край грудьми і почергово витягуючи на поверхню ноги; намагатися якомога ефективніше використати своє тіло, збільшуючи ним опорну площу; вибравшись на лід, перекотитися і відповзти в той бік, звідки ви прийшли, де міць льоду вже відома.
Якщо у вас на очах під лід провалилася людина то: крикніть, що йдете на допомогу; наближайтесь до ополонки поповзом, широко розкинувши руки; підкладіть під себе дошку, фанеру; не підповзаючи до самого краю ополонки, подайте потерпілому палицю, шарф, мотузку чи щось подібне і витягніть його на лід; витягши потерпілого на лід, разом з ним поповзом повертайтесь назад.
О.КОЛОТУША, начальник відділу з питань надзвичайних
ситуацій райдержадміністрації

Комментариев нет:

Отправить комментарий