пятница, 28 февраля 2014 г.

Школа, де не буває холодно

Вона така, що досі, як в старі добрі часи, опалюється дровами. (Завдяки налагодженій співпраці з місцевим лісництвом, нехватки в паливі немає). І груби тут без перебільшення прадавні. Та завгосп Віра Кушнір не нахвалиться ними:



– Економні. Дають багато тепла. Підремонтуємо, і гріють, як нові. Видно, добрі майстри робили.
«Дідівська» і сама школа. У нинішньому році її найдавнішій частині, до якої з часом прибудували класні кімнати, виповниться 120 років.
– У 1894-му тут відкрилася трикласна церковно – приходська школа, - розповідає директор ЗОШ Галина Бебех. – Її споруджували робітники із Калуги. А ліс виділила місцева поміщиця Каптевичка.
З усього видно: на будівельний матеріал пані не поскупилася. Споруда, простоявши, більше, ніж століття (як тут не згадати відоме: от якби стіни уміли говорити), ще послужить новим поколінням сільчан.
Діти в школі не мерзнуть. Температура в класах ( коли надворі великий мороз, до дров додають торфобрикет) – постійно плюс 20-23 градуси. Вища, ніж передбачено санітарними нормами і правилами (згідно з ними, у шкільних приміщеннях має бути від 17-ти до 22 –ох градусів). Залишається сподіватись: в класах буде так само тепло з введенням в експлуатацію блочно-модульної котельні на твердому паливі, на яку вже виготовлена проектно-кошторисна документація.
У Тихоновицькій школі - 125 учнів (сорок п’ять з них підвозяться з навколишніх населених пунктів). Усі вони люблять свою стару школу. Кажуть: її аура позитивно впливає на навчання.
З 9-ти минулорічних випускників семеро стали студентами вишів і технікумів. Доволі успішно виступають учні школи і на предметних олімпіадах. Приміром, Дмитро Лєпєєв (зараз він у 9 класі) два роки поспіль посідає перше місце на районній олімпіаді з біології.
- У нас хороші вчителі, - каже Діма. – Але, мабуть, правда й те, що і школа особлива. Тут все так легко дається …
Марія Ісаченко
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий