пятница, 7 февраля 2014 г.

Професійна чистка зубів – запорука здоров`я

День стоматолога відзначається завтра, 9 лютого, у день святої Аполлонії. До речі, легенда каже: «Коли добре помолитися цій святій, зубний біль стихне». А ще є інший рецепт, як уникати проблем із зубами, яких незмінних і перевірених порад стоматологів дотримуватися. Деякі з них – від лікаря-стоматолога Марії Кошель пропонуються вашій увазі.
Мало хто знає, що протягом шести місяців на зубах формується наліт і камінь, який неможливо видалити в домашніх умовах.
Адже зубний камінь дуже небезпечний для здоров’я, він згубно впливає на ясна і загальний стан ротової порожнини. В результаті з’являється підвищена кровоточивість, зубний біль, а в кінцевому підсумку – пародондит. З часом симптоми тільки погіршуються, що може призвести навіть до випадання здорових зубів.
Негарний сірувато-жовтий наліт не тільки псує зовнішній вигляд, він ще й служить прекрасним живильним середовищем для мікробів, що провокують карієс і пародонтит.
Чому в одних людей зуби з народження до старості залишаються білосніжними, а в інших сіро-жовті, незважаючи на найдорожчі пасти? Комусь така особливість передалася в спадщину, але більшість має звинувачувати тільки свої звички: велика кількість нальоту може бути зумовлена звичкою пити міцний чай і каву у великих кількостях, курінням, не дуже ретельною гігієною.
 Спочатку наліт м’який, як говорять стоматологи, «немінералізованний», але з часом міцнішає і твердне, перетворюючись на зубний камінь, а найнеприємніше, що на всіх етапах свого існування він представляє реальну загрозу для здоров’я зубів і ясен. Звичайного щоденного догляду для усунення нальоту, навіть м’якого, недостатньо, тому час від часу в роті треба проводити «генеральне прибирання», роль якого виконує професійна чистка зубів.
Для видалення м’якого нальоту використовуються кілька способів. Перший полягає в застосуванні особливих швидко обертаючих механічних щіточок зі спеціальними «професійними» пастами - надійний та перевірений роками метод.
З зубним каменем справитися набагато складніше. Найпоширенішим методом боротьби з твердими зубними відкладеннями сьогодні вважається ультразвук. Ультразвуковий сканер можна сьогодні знайти практично в будь-якій стоматологічній клініці. Це досить універсальний апарат, який дозволяє видалити не тільки наддесневі відкладення, які видно неозброєним оком лікаря і самому пацієнту, а й підясенні, про які ми часто не підозрюємо. До того ж ультразвук згубно діє на бактерії, залишаючи поверхню зуба стерильною в прямому сенсі цього слова.
Після ультразвукового очищення поверхня зуба залишається більш гладкою, ніж після ручної обробки, але, тим не менше, її краще відполірувати додатково. Тому, що чим більше буде гладкою поверхня емалі, тим важче нальоту буде на ній затримуватися в подальшому.
Описані способи видалення нальоту рідко використовують по одному. Поняття «професійна гігієна» включає зняття м’якого і твердого нальоту, і лікар часто використовує для цього різні методики, наприклад, професійні пасти та ультразвук. Потім йде полірування, а іноді і процедури щодо насичення зубів фтором або кальцієм. Словом, ваші зуби дорогоцінні, і все залежить від вас, щоб зберегти їх здоровими.
Тож не забувайте відвідувати стоматолога, і ваші зуби будуть вам вдячні.

Комментариев нет:

Отправить комментарий