пятница, 5 апреля 2013 г.

Збереження природи – наш спільний обов’язок

Минулої п’ятниці у Щорсі (на річці Снов, біля автомобільного мосту) зупинилися четверо лебедів. Вони ніби нагадали: весна вже близько. Але принагідно варто згадати про деякі проблеми в природоохоронній сфері. Сьогоднішній наш співрозмовник – голова райради УТМР М.О. Мураха.


- Подекуди вже прилетіли з вирію перші птахи – лелеки, чибиси, жайворонки, шпаки, але несподівані морози й снігопади у другій половині березня завдали тваринному світові відчутної шкоди. Частина теплолюбивих птахів загинула (так само, як і перші виводки зайченят і навіть диких поросят). Проте весна хоча й із запізненням, але вступає в свої права. Незабаром почнеться масовий переліт птахів через нашу місцевість, зокрема – й таких мисливських видів, як гуси та качки. На жаль, кожного року деякі лихі мисливці попри відсутність офіційно відкритого весняного сезону полювання на перелітну дичину вирушають до угідь з рушницями в руках. Результат такої поведінки добре відомий – окремі популяції птахів зазнають відчутних втрат дорогою до місць гніздування. Біологія тих таки диких гусей доволі особлива. Вони є моногамними, паруються ще під час зимівлі в Африці, і якщо в ході перельоту на північ загине хтось із пари – на цей сезон зменшується кількість потомства. Внаслідок впливу сукупності факторів кількість гусей протягом останніх років відчутно зменшилася. Аби виправити ситуацію, уряди Туреччини, Болгарії, Румунії та Росії повністю заборонили весняне полювання на гуся, а Білорусії – частково. Я сподіваюся, що й наші мисливці підтримають таку ініціативу й дадуть шанс гусям привести й подбати про своє потомство. Приблизно те ж саме стосується і диких качок. Тому ще раз зауважу: ми повинні дбати про природу, і лише тоді вона нам віддячить під час літньо-осіннього сезону полювання.
Разом з тим треба згадати про деякі нововведення в правовому статусі тих, хто займається охороною природних ресурсів. Нещодавно єгері УТМР отримали повноваження, аналогічні співробітникам екологічної інспекції, тобто можуть оформляти документи за порушення правил полювання, риболовлі, вирубки лісу. Також вони уповноважені реагувати на підпал сухої трави і засмічення угідь. До відома: штраф за порушення правил полювання складає від 510 до 1020 гривень. З початку року до відповідальності притягнуто вже чотирьох мешканців Щорського району. Показовий випадок трапився в березні, коли на території відтворювальної ділянки в староруднянському лісі були затримані з рушницями мешканець Петрівки М.Шандар і Старої Рудні – А.Калач. На них були складені протоколи, а згодом – притягнули до відповідальності. Зброю вилучили й передали до райвідділу міліції. Сподіваюся, що всі люди розуміють: полювати й навіть турбувати дичину навесні, є злочином проти рідної природи.

Комментариев нет:

Отправить комментарий