пятница, 19 апреля 2013 г.

Лісництво при Новоборовицькій школі нещодавно відзначило ювілей – десятиріччя з моменту створення. Воно - найстарше шкільне лісництво на Чернігівщині

 Керівник шкільного лісництва А.П.Никитенко з учнями Наталею Смоляговою, Тетяною Безбородою, Андрієм Щербатюком, Мариною Лобур та Юлією Лобур. 

Цього тижня міні-дендраріум Новоборовицького лісництва, закладений ще позаторік на площі майже в гектар, поповнився новими молодими деревами. Як сказав в.о.лісничого М.К. Аніщенко, у планах – створити на околиці села парк, де б росли усі відомі різновиди сосни. І хоча справа ця довга, на десятиріччя, але результат буде своєрідним подарунком для майбутніх поколінь новоборовичан.


«Ми хочемо висадити як мінімум 56 видів сосни, властивих усім континентам, - розповідає помічник лісничого А.В. Моцар. - Наразі вже маємо 15, а ще – чимало так званих кущів-екзотів і саджанців інших дерев хвойних порід. Важливим є і те, що дендраріум доповнюється у великій мірі завдяки зусиллям вихованців місцевого учнівського лісництва. Це допомагає виховувати у підростаючого покоління особисту відповідальність за збереження рідної природи».
Лісництво при Новоборовицькій школі нещодавно відзначило ювілей – десятиріччя з моменту створення. І ось уже 4 роки, як його очолює А.П. Никитенко. З року в рік кількість тих, хто оволодіває азами лісової справи, залишається стабільною – близько двадцяти дітей. Це свідчить про очевидну популярність поміж школярів професії лісівника. Дехто з випускників школи згодом продовжив навчання в Щорському вищому професійному училищі лісового господарства і Чугуєво-Бабчанському лісовому коледжі. Що важливо: учнівське лісництво залучається як до разових акцій – на кшталт «Майбутнє лісу – в твоїх руках», так і до довготривалих природоохоронних заходів. Такий підхід дозволяє школярам відчути себе часточкою всього того, що має назву Батьківщина.
- Приємно просто дивитися, як росте посаджений тобою ліс, - ділиться враженнями М.К. Аніщенко. - У далекому 1967 році я взяв участь у висадці сосон та беріз на території 51 кварталу. А тепер дивлюся – дерева там вже хоч на будівництво відводь. Звісно, для хати не підійдуть (на людську оселю потрібні сосни 85-річного віку), але сарайчик звести – згодяться, - жартує він. - А загалом наші ліси – унікальна екологічна система. Протягом кількох останніх років кількість гнізд рідкісного чорного лелеки в угіддях лісництва збільшилася майже удвічі, а торік під Загребельною Слободою та Безуглівкою вже бачили рись. Серце радіє, бачачи відродження природи. Особливо – навесні.



Фото Олега МІРОШНИЧЕНКА

Комментариев нет:

Отправить комментарий