вторник, 30 апреля 2013 г.


До Великодня кожна господиня готує найсмачніші страви, крашанки, випікає духмяні паски, прикрашає свою оселю. В селах до Світлого Воскресіння на ікони зазвичай вишивають нові рушники.
А ще колись прикрашали й печі декоративними розписами. (До печі в Україні завжди відносились з повагою. Вона була символом родинного вогнища, в ній варили їжу, пекли хліб, сушили збіжжя, на ній спали, лікували простуди. Під час сватання дівчина «колупала» пальцем побілку на печі, ніби просячи захисту.) Нині звичай розмальовувати піч уже підзабутий (скоріше її обкладуть кахлем чи обклеять шпалерами). А ось Ніні Семенівні Зуб з Піщанки онука зробила подарунок до Великодня - піч бабусі прикрасила барвистими квітами. Ксенія Зуб (на знімку) навчається в 11 класі в м.Городня, закінчила школу мистецтв. З раннього дитинства любить малювати і мріє навчатися художньому мистецтву у вузі. На вихідні й канікули Ксенія часто приїздить з батьками в Піщанку допомагати на городі. А у вільний час бабусі розмалювала ще й дощечки для нарізання.
...Кімнати Ніни Семенівни уквітчані вишивками. А на стінах в коридорі та на вхідних дверях до будинку господині намальовані маки. Питаю: «А хто ж художник?» (Видно, що малюнки зроблені давно.) «Це ж я! – посміхається жінка. – Онука вся в бабусю пішла…»
Лариса МАРТИНЕНКО, фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий