пятница, 12 апреля 2013 г.

Добре, що місто під боком

Хоча Гвоздиківка й належить до числа так званих малих населених пунктів, але на минулотижневий сільський сход там прийшло майже три десятки її мешканців. (Показник – з числа непоганих для нашого району). Поговорити було про що – від перспективи газифікації до проблем з розчисткою вулиць від снігу.


За зиму геть вихололий зал сільського клубу аж ніяк не сприяв довгим посиденькам, але люди терпляче мерзли заради можливості погомоніти про життя-буття з головою райдержадміністрації О.В.Грабовським. Та й сам перебіг зібрання вийшов якимось на диво неофіційним – без нудних доповідей із посиланнями на Закон «Про місцеве самоврядування». Люди говорили лише про щось конкретне, нагальне, ставили незручні запитання, ніхто не крився зі своїми думками й за словом до кишені не ліз.
Передовсім О.В.Грабовський поцікавився, що найбільше турбує місцеву громаду. Коротке обговорення дозволило чітко окреслити коло найважливіших питань. Як з`ясувалося, проект прокладання гвоздиківського водогону практично втратив свою актуальність. У більшості селян по дворах вже є свердловини й електронасоси, тож питання водопостачання вони вважають закритим. (Хоча й зауважують – турбує якість води, чи немає в ній часом нітратів?). А ось газифікація – справа потрібна. Хочуть люди кращого, цивілізованого побуту. Хоча окремі господарі й рахують: у кого хата стоятиме біля магістральної труби – тому добре. «А моя домівка на околиці, тож скільки мені доведеться заплатити «за трубу»? Поміж менших проблем учасники сходу згадали й такі: ремонт ділянки дороги від «гармати» до повороту на «зарічанський» переїзд, зведення нормальної автобусної зупинки замість старого навісу біля тієї ж таки гармати (бо діти-школярі мерзнуть, чекаючи на від’їзд), ліквідація стихійних сміттєзвалищ. Усі схвально відгукнулися про перспективу відновлення хоча б на головній вулиці освітлення Ця ідея може бути втілена в життя вже цьогоріч – запевнив голова РДА О.В.Грабовський. Розповідаючи надалі про соціально-економічний розвиток Щорсівщини, він зауважив: хотілося б, аби в кожному населеному пункті робилося щось корисне, однак нестача централізованого фінансування зумовлює поступовий рух уперед. Але навіть якщо реалізовуватимуться по декілька проектів на рік – це вже добре. Серед іншого і для Гвоздиківки щось передбачать обов’язково. До того ж ситуація в селі доволі непогана, бо знаходиться воно аж ніяк не в глибинці, бо місто поруч, а це знімає цілий ряд проблемних питань.
Лідер громади Н.В.Моцар, виступаючи на сході, дуже позитивно відгукнулася про місцевих мешканців. Мовляв, багато чого для села вони роблять самі, гуртом. (Це - ніби давня традиція Гвоздиківки.) Серед іншого вона розповіла, як турбує людей погано відлагоджене постачання балонного газу. Мало того, що довгими місяцями люди чекають виконання замовлень. Так ще й розвізники керуються в своїй роботі не існуючою чергою, а «прихованою мотивацією» з боку окремих спритників. Також Н.В.Моцар запевнила: цього року розпочнеться ремонт клубу в Гвоздиківці. Слід зауважити, що на зібранні пролунали претензії на адресу сільського голови – не всі вулиці були розчищені від снігу. А ще люди хочуть частіше бачити свого депутата райради Р.М.Аникієнко. Чимало нарікань пролунало через відверто недолугі правові норми вигадані в столиці, якими регламентовано купівлю й продаж «об’єктів нерухомості». Часто-густо виходить, що оформлення документів обходиться дорожче, ніж коштує сама хата. І де знайти справедливість? До того ж люди хочуть, аби їм у простій і доступній формі дали відповідь: як продати чи купити будинок?
Наостанок треба згадати, що Гвоздиківка (як і Старі Боровичі) перебуває на порозі змін у сфері агропромислового виробництва. Річ у тім, що тутешнє псп ім.Щорса переживає, м’яко кажучи, не найкращі часи. Тому місцевими сільгоспугіддями зацікавилося псп «Яна Плюс», пропонуючи землевласникам укладати договори оренди. Причому обіцяє людям річну орендну платню набагато більшу, ніж псп ім. Щорса. Коментуючи цю ситуацію, голова райдержадміністрації О.В.Грабовський констатував, що новітні процеси в аграрному секторі економіки дають достатньо підстав для оптимізму, принаймні, торік валовий збір зерна в районі перевершив усі показники минулих десятиріч. Однак сільгоспвиробники для закріплення цих досягнень мають звернути увагу на два основі фактори:оволодіння сучасними методами господарювання і усвідомлення своєї соціальної відповідальності перед територіальною громадою. На жаль, нині Щорський район посідає останнє місце в області за показником середньовідсоткової ставки орендної плати за землю (лише 2,2%). Цю ситуацію обов’язково треба виправити.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий